Am divortat in 1988 . Certificatul de casatorie a ramas la dosarul cauzei.
Acum , pentru obtinerea unei noi carti de identitate mi se solicita sa le prezint cerificatul de casatorie. Cum pot sa il obtin ? Mentionez ca am mai obtinut C.I. de doua ori de la divort si nu mi-a cerut nimeni pana acum cerificatul de casatorie.
De la primaria localitatii de domiciliu mi se cere sa dau o declaratie ca l-am pierdut , sa platesc amenda de 100 lei ca sa ceara ei un duplicat. Exista si o metoda care sa nu implice declaratie mincinoasa ?
In hotarare scrie doar ceva de genul s-a dispus ca reclamanta sa isi pastreze numele dobandit prin casatorie, fara sa scrie si care este acela - de ex. s-a dispus ca reclamanta sa isi pastreze numele dobândit prin căsătorie, acela de X.? Alta explicatie nu gasesc.
V-ar putea ajuta in felul urmator: sa ceara un extras pentru uzul organelor de stat fie al certificatului de casatorie fie al certificatului de nastere (pe marginea acestuia din urma se fac toate mentiunile referitoare la statutul dvs.) de la Starea Civila de la locul casatoriei sau nasterii, daca nu coincid.
Din pacate ati intalnit niste functionari care nu vor sa se implice.
Va multumesc pentru raspuns.Este clar ca am parte de functionari cu reavointa.
In hotararea judecatoreasca scrie "reclamanta va purta in continuare numele de X dobandit prin casatorie conform acordului partilor in acest sens"
Am si am prezentat la biroul de stare civila si "Extras din registrul de casatorie- pentru uz oficial" in fotocopie ca original nu am cum sa am.
Am ramas fara solutii.
Audienta la primar pare penultima solutie (ultima ar fi reclamatie la Bucuresti).
Mergeti cu listarea acestor articole din HG nr 1375/2006:
Art. 44. - (1) Actul de identitate se eliberează, în condiţiile legii, de către serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă al persoanei fizice, în baza cererii pentru eliberarea actului de identitate, depusă personal, şi a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada:
a) numelui de familie şi a prenumelui;
b) datei de naştere;
c) stării civile;
d) cetăţeniei române;
e) adresei de domiciliu;
f) adresei de reşedinţă;
g) achitării contravalorii actului de identitate;
h) achitării taxei extrajudiciare de timbru.
Art. 58. - În cazurile prevăzute la art. 19 alin. (1) lit. a)-k)* din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 290/2005, titularul sau reprezentantul său legal are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, pe raza căruia are domiciliul sau reşedinţa, eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând următoarele documente:
a) Cererea pentru eliberarea actului de identitate, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11;
b) actul de identitate, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 290/2005;
c) certificatul de naştere, original şi copie;
d) certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor, original şi copie;
e) hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă, după caz, original şi copie;
f) certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor, original şi copie;
g) certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original şi copie;
h) documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum şi, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reşedinţă, original şi copie;
i) chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate;
j) documentul cu care face dovada achitării, în condiţiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru.
*Dvs. sunteti in situatia descrisa la Art. 19 (1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri: a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmeaza a fi preschimbat;
Aveti tot ce va trebuie pentru a va schimba cartea de identitate, discutati cu primarul.
Sa intelegem ca dvs. ati fost doar o singura data casatorita? Nu cumva ati mai fost casatorita iar sotul fie a decedat fie in urma divortului ati ramas pe numele sotului 1 si ati intrat in a 2-a casatorie cu numele primului sot ? Asta ar fi o explicatie a gestului functionarului de a va cere certificatul de casatorie , pentru a vedea de ce ati iesit cu un alt nume decat cel de fata. Spuneti ca ati prezentat extras uz oficil. Dvs. ca persoana fizica nu aveati dreptul la acest extras. Singura solutie este de a achita amenda si a solicita un nou certificat de casatorie cu toate mentiunile existente pe marginea actului. Sau...solicitati un nou certificat de nastere cu toate mentiunile existentente pe marginea acestuia. Predati certificatul de nastere vechi, solicitati altul nou pe motiv de deteriorare sau daca e model vechi pe motiv de preschimbare motivati ca vreti sa plecati in strainatate. In acest caz nu vi se aplica amenda deoarece il predati nu l-ati pierdut, distrus sau deteriorat. Verificati impreuna cu functionarul de la starea civila sa aveti toate mentiunile trecute pe marginea actului de nastere, in ordinea cronologica a faptelor, adica daca ati avut mai multe casatorii sa fie toate trecute si solicitati ca toate mentiunile sa va fie trecute in certificatul de nastere.
Acte dupa divort
diana2010
buna ziua, problema mea este urmatoarea , in 2008 am divortat si pana in prezent nu am schimbat actele , muncind in prezent in anglia, acum am revenit in ... (vezi toată discuția)