avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine mama mea a murit acum 20 de ani iar tatal meu este casatorit legal de 18 ani cu a doua sotie. Noi suntem 3 frati, nu am dezbatut mostenirea dupa mama si nici nu am facut cerere de acceptare la notar pentru ca acum 20 de ani nu stiam ca trebuiesc facute.
1)In momentul de fata toata partea mamei mele ii revine tatalui meu ?( in conditiile in care au trecut 20 de ani de cand a murit si nu s-a dezbatut succesiunea)
2)Ce drepturi are sotia de-a 2-a la masa succesorala?( pamantul si tot fiind cumparate inaintea si mostenite de la parintii lui)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:23, 4 Aprilie 2013
Buna seara!

Din situatia expusa rezulta ca tatal dvs. este singurul mostenitor dupa decesul mamei, acesta acceptand succesiunea in mod tacit.

In referire la bunurile dobandite inainte de casatoria cu cea de-a doua sotie sau primite cu titlu de mostenire de tatal dvs de la parintii sai, acestea sunt bunuri proprii cu privire la care cea de-a doua sotie nu are niciun drept. In caz de deces al tatalui, cea de-a doua sotie vine la mostenire in calitate de sotie supravietuitoare.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
ContSters286654, utilizator
Si noi copii nu avem niciun drept? doar sotia de-a doua?
Intrebarea initiala viza doar drepturile celei de-a doua sotii.
Evident ca si copii au dreptul la mostenire, fiind chiar mostenitori rezervatari.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
ContSters286654, utilizator
Sotia supravietuitoare are drept la 1/4 din bunurile sotului decedat, deci ultima sotie a tatalui dumneavoastra va primi 1/4 din bunurile personale ale tatalui dumneavoastra.
In ce priveste succesiunea dupa mama dumneavoastra, poate fi considerata si acceptata tacit , deci aveti drepturi succesorale in ce priveste masa succesorala ramasa ij urma decesului mamei , impreuna cu tatal dumneavoastra.
va multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Cum deschid succesiunea in instanta marfan marfan buna ziua, am un bunic pentru care nu s-a deschis inca succesiunea. toate bunurile lui sunt insa trecute pe numele sotiei lui (bunica) si chiar, dintr-o ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)
Succesiune rada78 rada78 Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii cu privire la urmatoarea problema: tatal meu a fost casatorit de 3 ori iar primele 2 casnicii au rezultate 2 fete; in ... (vezi toată discuția)