avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Invitatie la mediere pentru inundatia vecinului
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Invitatie la mediere pentru inundatia vecinului

Am primit dupa un an o invitatie la mediere pt a achita o suma de 1911 ron firmei de asigurari Asirom ,suma care a despagubit apartamentul de sub mine pt ca l-am inundat,eu nu am fost prezenta la nimic din ce sa intamplat nici la inundatie ,nici dupa .Am intrebat vecinul dupa inundatie cat trebuie sa platesc si a spus nimic,iar dupa un an si 2 luni ca sa primesc aceasta invitatie in care aflu ca am de platit acesti bani Asiromului,deoarece ei despagubesc si recupereaza apoi banii de la vinovat,dar pe mine nu m-a anuntat nimeni timp de 1 si 2 luni despre aceasta problema ,iar reparatile pe care le-a facut vecina din banii acestia lasa de dorit.Am vreo sansa sa nu platesc aceasta suma la Asirom?Cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Carmen Faur , Mediator 10:28, 5 Aprilie 2013
In urma inundatiei,vecinii dvs,pentru a recupera prejudiciul ,detinand asigurare facultativa au solicitat asiguratorului deschiderea dosarului de dauna
Asiguratorul a achitat asiguratului suma constatata drept prejudiciu si ulterior a desfasurat demersuri pentru recuperarea sumei de la dvs
Daca nu achitati suma,riscati sa fiti actionat in instanta
Potrivit art. 22 din Legea nr.136/1995, modificata prin O.G. 61/2005, asiguratorul este subrogat in toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurarii contra celor raspunzatori de producerea pagubei, cu exceptia asigurarilor de persoane.

Cu alte cuvinte, dupa ce il despagubeste pe cel asigurat, societatea de asigurari se indreapta impotriva vinovatului pentru a recupera banii.

Actiunea in instanta se intemeiaza pe raspunderea civila delictuala si se poate exercita in termenul de 3 ani de la data cand au fost cunoscute paguba si vinovatul de producerea acesteia, respectiv data cand s-a produs inundatia.

Art. 1357 C.civ. -Condiţiile răspunderii

(1) Cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare.

Cred ca ar fi bine sa acceptati medierea, puteti negocia termenele de plata macar, eventuale rate... In instanta s-ar putea sa fiti obligata ulterior inclusiv la plata cheltuielilor de judecata. E greu de crezut ca ati putea castiga...

Intr-adevar societatile de asigurare se intorc impotriva celor vinovati de producerea faptei pagubitoare , insa ei vor trebui sa dovedeasca in fata instantei vinovatia dvs.
Daca acea inundatie s-a produs datorita faptului ca s-a spart o conducta din instalatia blocului , sau un alt accident care nu depindea de vointa si diligenta dvs , si nu pentru ca dvs. ati lasat robinetul deschis , eu consider ca nu mai este vorba de vinovatia dvs. si atunci , societatea de asigurari nu va poate imputa prejudiciul adus prin inundatie vecinului dvs . Asadar ar putea fi vorba de un caz fortuit care inlatura raspunderea civila delictuala ... insa depinde de situatia concreta si de dovezile pe care firma de asigurari le poate aduce pentru a va dovedi vinovatia .
Oricum , faptul ca acceptati sa participati la mediere nu va incrimineaza in nici un fel , ba dimpotriva , va va ajuta sa va faceti o imagine asupra situatiei , veti putea sa va expuneti liber punctul de vedere , de asemenea veti auzi si opinia firmei de asigurari si chiar veti putea ajunge la o intelegere avantajoasa pentru ambele parti ( poate chiar o micsorarea a sumei pe care ei o pretind ca si despagubiri , si desigur puteti obtine si plata in rate ) .

Bafta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire inundatie dana_leea dana_leea Cu ceva timp in urma am avut inundatie.A curs ceva apa la vecinul de sub mine, care a fost despagubit in baza politei de asigurare. Firma de asigurare vrea sa ... (vezi toată discuția)
Recuperare despagubire de catre asigurator - asigurare de locuinte nutu0108 nutu0108 Este legal ca asiguratorul sa isi recupereze suma cu care a despagubit asiguratul pentru un eveniment, de exemplu o inundatie produsa de un vecin, obligandu-l ... (vezi toată discuția)
Buna ziua in urma inundației provocate de vecinul de la etajul ... 197 197 Buna ziua In urma inundației provocate de vecinul de la etajul superior in urma cu 2 saptamani, peretii locuintei mele au inceput sa se ingalbeneasca si sa ... (vezi toată discuția)