Buna ziua
Supun atentiei dvs urmatoarea speta:
Impotriva unei soc se obtine o solutie favorabila prin care este obligata la plata unor sume de bani reprezentand chirie/daune.
Se declanseaza procedura executionala, in acest sens fiindu-i poprite conturile. O importanta suma de bani este indisponibilizata de executor, urmand a o vira catre creditor in termen de 15 zile de la dovada de consemnare. In aceasta perioada de 15 zile societatea executata intra in insolventa si potrivit art. 36 orice actiuni se suspenda impotriva ei.
Executorul refuza sa vireze sumele de bani in contul debitoarei. Debitoarea prin administrator judiciar formuleaza contestatie si instanta dispune restituirea sumelor de bani poprite catre contul de procedura al debitoarei. Creditoarea impreuna cu executorul judecatoresc refuza restituirea acestor sume catre societatea debitoare desi exista o solutie favorabila.
Care sunt mijloacele legale prin care putem determina executorul sa ne vireze sumele de bani in contul debitoarei? Se poate face plangere? Nu ni s-a dat niciun raspuns oficial din partea executorului si refuza restituirea sumelor.
Doamna, va rog sa ma iertati. Acum am inteles. Reprezentati insolventa si nu creditoarea care a executat silit.
Speta este extrem de ciudata.
Eu as face plangere penala impotriva executorului, pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti. Virand suma in contul debitoarei nu face un act de executare.
Din practica am sa va spun ca e posibil ca banii sa fie deja virati creditoarei. La poprire executorii nu mai asteapta cele 15 zile si vireaza sumele direct sumele catre creditoare si nici nu face proces verbad de distribuire.
Asa este ati inteles speta. Banii inca nu au fost virati catre creditoare sunt indisponibilizati in contul executorului judecatoresc. Probabil ca vom formula o plangere impotriva lui pt ca nu are niciun temei juridic sa nu dea curs solutiei instantei.
Da suma a fost indisponibilizata inainte de intrarea in insolventa insa debitoarea a intrat in insolventa in termenul ala de 15 zile in care executorul tb sa astepte. S-a suspendat orice act si executorul a fost nevoit sa retina sumele in contul sau. Noi am formulat contestatie si am castigat iar acum exec refuza restituirea sumelor poprite in contul de procedura.
Imi cer scuze insa nici eu nu am am inteles mesajul dvs. si credeam ca reprezentati creditorul. Pentru a-l obliga pe executor sa isi indeplineasca atributiile puteti formula o plangere la camera executorilor de pe langa curtea de apel de care apartine, la unej si de ce nu si la parchet pentru abuz in serviciu.