avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Deductibilitate cheltuieli microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Deductibilitate cheltuieli microintreprindere

Sunt administratorul unui SRL care, de la data de 1 Feb 2013, a dobandit "din oficiu" statutul de microintreprindere.
1. Ce se intelege prin notiunea de “cheltuieli deductibile” in cazul unei microintreprinderi?
2. Cand vorbim de micro ... care este limita maxima prevazuta de lege in privinta cheltuielilor cu protocolul? Dar in privinta sponsorizarilor?

Va multumesc,
FP
Cel mai recent răspuns: Flash24 , utilizator 13:24, 20 Aprilie 2013
Parerea mea este ca nu exista o limita maxima in ceea ce priveste imp pe venitul microintreprinderilor pt ch cu protocol sau sponsorizare.Ch cu protocolul si sponsorizarea nu influenteaza suma datorata ca si impozit. Ch pot fi inregistrate pe firma atat timp cat nu sunt cheltuite in folosul propriu al asociatilor, in caz contrar ne-am incadra la prevederile de la art. 7 alin. (12) din Codul fiscal, ce stabileste ca sumele utilizate in favoarea proprie a participantilor la societate ( asociati, actionari, administratori) sunt considerate distribuire de dividend si vor trebui impozitate ca atare.
Multumesc, Oana,
In privinta cheltuielilor cu protocolul, am inteles ca trebuie facute in favoarea societatii, si ca ramane la latitudinea pur subiectiva a inspectorilor fiscali sa decida daca sunt justificate astfel sau nu.
In privinta sponsorizarii, am gasit urmatoarea idee intr-un articol:

<<Trebuie precizat ca in Codul fiscal nu exista prevederi referitoare la limitarea cheltuielilor cu sponsorizarea efectuate de catre o societate comerciala platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Prin urmare, puteti efectua sponsorizare in ce limita doriti.

Conform Legii 32/1994 beneficiari ai sponsorizarii pot fi: "art. 4 orice persoana juridica de utilitate publica, cu sediul in Romania, care desfasoara sau urmeaza sa desfasoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, stiintific, religios, sportiv sau care este destinata protectiei drepturilor omului si educatiei civice ori calitatii mediului inconjurator.

Art. 5. - Poate beneficia de sponsorizare:
a) orice persoana juridica nonprofit cu sediul in Romania, care desfasoara sau urmeaza sa desfasoare o activitate care poate fi sponsorizata conform art. 4;
b) orice persoana fizica, avind domiciliul in Romania sau apartinind spiritualitatii romanesti, a carei activitate constanta intr-unul dintre domeniile prevazute la art. 4 este recunoscuta de catre o persoana juridica nonprofit, constituita legal in tara sau in strainatate, cu activitate sustinuta in domeniul pentru care ofera recomandarea.
>>

Credeti ca e relevant?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
Flash24, utilizator
Nici o alta parere?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
Flash24, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli microintreprindere Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua1 Va rog respectuos sa-mi dati si mie unele lamuriri privind micro platitoare de 3% si neplatitoare de TVA: 1. Pot face contract de comodat pentru ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile si nedeductibile gabi.b gabi.b Pentru un SRL care este microintreprindere si plateste impozit pe venit se tine cont care sunt cheltuilie deductibile si care sunt nedeductibie? La ce ma ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venitul microintreprinderilor EleonoraM EleonoraM buna ziua intrebarea mea este: microintreprinderile care sunt obligate de la 1 februarie 2013 sa plateasca 3% impozit pe venit, mai pot sa-si deduca ... (vezi toată discuția)