avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorii pe pers. fizica la acceptarea unei mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorii pe pers. fizica la acceptarea unei mosteniri

Buna ziua!
Neavand prea multe cunostinte in domeniul juridic, am decis sa ma inregistrez in aceasta comunitate, urmand sa va adresez o intrebare care ma framanta.

Am acumulat de-a lungul timpului mai multe datorii, atat pe persoana fizica cat si societatile comerciale pe care le-am infiintat.
Creditorii au castigat in instanta, eu (debitor), fiind obligat, de multe ori, chiar si prin executor judecatoresc sa imi achit datoriile. Neavand bunuri pe numele meu, nefiind salariat, am refuzat cele impuse prin Hotarare Judecatoreasca.

Din nefericire, unul dintre parinti a decedat.
Una dintre problemele mele este urmatoarea:
In momentul cand voi accepta mostenirea din partea parintelui, aceasta va fi afectata in vreun fel de datoriile pe care le am? In speta este vorba despre un apartament. Ce se va intampla cu accesta?
Ce posibilitate am sa il obtin fara sa imi platesc datoriile?

Va multumesc pentru timpul acordat!
Cu respect,
Bogdan Tanasiu
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 00:44, 13 Aprilie 2013
themis a scris:

Raoul_mw a scris:

Eu interpretez ca odata ce creditorii accepta in numele tau, automat se considera ca ai acceptat (probabil tacit). De exemplu ai de mostenit 100 de lei, dar ai datorii de 70 lei, atunci creditorii accepta mostenirea, isi opresc cei 70 de lei ai lor, iar tie iti va reveni diferenta de 30.
Sau daca pasivul depaseste activul... tu nu ramai cu nimic, figurezi insa ca acceptant, iar creditorii isi recupereaza prejudiciul doar partial.



Nu cred. Acceptarea de către creditori nu poate valora acceptare din partea succesibilului care a stat pasiv. ªi nici nu poate impune succesibilului acceptarea. Articolul 1107 trebuie coroborat cu cel anterior (Art. 1.106. - Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moștenire ce i se cuvine.) Ceea ce depăşeşte nevoile creditorilor va fi deferit celorlalţi acceptanţi, pe clase şi grade de rudenie, în conformitate cu prevederile codului.



Si atunci cum trebuie interpretat, d-ule avocat? ...Se interpreteaza ca o exceptie de la caracterul indivizibil al acceptarii mostenirii? Adica, creditorii accepta mostenirea in numele mostenitorului doar in parte cat sa-si satisfaca creantele?

Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
LuchianSeb, utilizator
Se pare ca da. Astazi m-am interesat expres de acest aspect si mi s-a raspuns ca nimeni nu te poate obliga sa accepti ceva (art. 1106), ci doar creditorii mostenirii isi pot lua partea necesara indestularii creantei lor. Restul ramane neatins. Oricum interesant acest aspect :)
Eu ma bucur ca am mai invatat inca o exceptie de la caracterul indivizibil al acceptarii mostenirii. Chiar nu stiam de exceptia asta. :) Stiam ca sunt si exceptii, insa, doar in cazul in care mostenitorul este si legal si legatar, ori mosteneste mai multe legate. Si mai stiam de art. 66-68 L105/1992 care consacra de asemenea o exceptie. Asta pt. cultura noastra generala:D
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
LuchianSeb, utilizator
Se pare ca asa este, si mie mi s-a parut ciudat initial. Ciudat mi se pare si faptul ca creditorii mostenirii nu pot cere reductiunea liberalitatilor excesive :)
Raoul_mw a scris:

Se pare ca asa este, si mie mi s-a parut ciudat initial. Ciudat mi se pare si faptul ca creditorii mostenirii nu pot cere reductiunea liberalitatilor excesive :)


Eu nu am auzit de asa ceva. Inainte (pe vechiul cod) stiu ca se putea. De unde stiti ca nu se mai poate?

Alte discuții în legătură

Executarea silita a mostenitorilor debitorului care a decedat DanyD DanyD Ce se intampla daca singurul copil a lui de cujus si sotia acestuia renunta la mostenire? Ce poate face creditorul in acest sens? Urmareste silit mostenitorii ... (vezi toată discuția)
Executare silita - acceptarea mostenirii de catre creditori crystyn71 crystyn71 Buna seara! Scuze de deranj , dar am si eu o mica nelamurire. Am un credit ajuns in stare de executare silita nu am bunuri pe numele meu ,dar in decembrie 2012 ... (vezi toată discuția)
Mosteniri carmenystrate carmenystrate Buna seara! Intr-o familie parintii au urmatoarele proprietati: 1 apartament pe numele tatalui 1 apartament in care mama si bunica sunt mostenitoare ... (vezi toată discuția)