avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva 5%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva 5%

Buna ziua,

am semnat contractul de vanzare-cumparare pentru un ap.nou in 2008,am platit un avans de 20%,si restul ramane de platit in 2009 cand va fi predat apartamentul.Pot beneficia de tva 5% pentru restul platii?
Multumesc,
E_llena
Cel mai recent răspuns: e_llena44 , utilizator 11:52, 25 Februarie 2009
Buna ziua.Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:

- 1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%.

- 2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%.


Pentru aceste locuinte vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite toate conditiile stabilite de Codul fiscal, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%.

În vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru locuinte suprafata utila a locuintei, exclusiv anexele gospodaresti, si, dupa caz, a terenului pe care este construita trebuie sa fie inscrise in documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile legii.

Pentru cladiri vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca va utiliza aceste cladiri conform destinatiei prevazute de lege, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%.
Multumesc pentru raspuns,dle/dna avocat,
legea 200/2008 am citit-o si rascitit-o,indeplinesc toate conditiile ,dar nu inteleg cum trebuie sau s-ar putea interpreta juridic textul in care se spune ca "doar pentru locuintele care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare" si "livrarea locuintei" ?!
Se socoteste momentul vanzarii :1.momentul semnarii contractului sau
2.cand se face livrarea (predarea) si fac restul platii
Credeti ca s-ar putea jongla cu aceasta interpretare?raspunsul de la ANAF este singurul care conteaza sau un avocat imobiliarist poate jongla cu acest text?
Cu speranta ca imi veti raspunde,astept cu raspuns pentru care va multumesc anticipat.

E_llena~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva vanzare imobil de catre o persoana juridica silviu.dogaru silviu.dogaru Un SRL, inregistrata in scopuri de TVA, in anul 2008 primeste autorizare pentru a construi deasupra unui bloc de locuinte, 4 garsoniere, fiecare garsoniera ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva - imobiliare (5% sau 19%) sman sman Buna ziua. Am facut un antecontract privind cumpararea unui apartament in luna noiembrie. La acea data am achitat si TVA-ul de 19% spre vanzator. Urmeaza ... (vezi toată discuția)
Tva 5% rarymimi rarymimi De la o PF inregistrata platitor TVA poate un ONG sa achizitioneze un imobil cu TVA 5%? (vezi toată discuția)