avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua,
Am si eu o intrebare;
Ce masuri poate lua angajatorul inpotriva mea in urmatoarea situatie:
-mi-am depus demisia din functia de director comercial incepand cu data de 26.03.2013 fara preaviz in conformitate cu articolul 81 alin.8 din Codul Muncii (neplata drepturilor salariale de peste 3 luni),
Administratorul special al societatii (societatea este in reorganizare ) mi-a spus ca trebuie sa stau sa invat noii angajati in ceea ce priveste activitatea in departamentul condus de mine si totodata mi-a scris pe demisie ca trebuie sa respect perioada de preaviz (20 zile conform CIM)
Am acceptat acest lucru,am ramas inca doua saptamani timp in care administratorul a avut un comportament mizerabil fata de mine adresandu-mi injuirii si facandu-ma incapabila si proasta ,motiv pentru care am decis ca incepand de luni,08.04.2013,sa nu ma mai prezint la servici.
Am anuntat le departamentul RU ca din data de 08.04.2013 activitatea mea inceteaza dar as vrea sa stiu daca ma poate obliga in vreun fel sa revin la servici avand in vedere ca motivul demisiei mele este nerespectarea obligatiilor contractuale cu privire la plata salariilor.
Va rog un sfat.
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 16:52, 8 Aprilie 2013
va poate desface contractul de munca disciplinar pentru neprezentare la servici.
Din punctul meu de vedere lucrurile s-au cam amestecat .
Astfel daca doreati incetarea raporturilor de munca cu angajatorul respectiv trebuia sa urmati prima demisie si sa nu dati curs solicitarii administratorului de a reveni la munca.
Prin revenirea la munca ati transformat demisia fara preaviz intr-o demisie cu praviz .
Pe durata preavizului contractul continua sa-si produca toate efectele, respectiv trebuie sa va prezentati la locul de munca, sa va indepliniti obligatiile profesionale, angajatorul fiind indreptatit la aplicarea de sanctiuni disciplinare in cazul neindeplinirii acestora, neputand dispune concedierea pentru motive neimputabile salariatului.
In privinta tratamentului la care sunteti supusa va puteti folosi de dispozitiile art.6 alin1 din Codul muncii, referitor la respectarea demnitatii dumneavoastra, prevederi care exista cu certitudine si in regulamentul de ordine interioara, eventual intr-un contract colectiv de munca al unitatii .
Drept urmare in cazul in care considerati ca dreptul la demnitate in munca va este incalcat va puteti adresa angajatorului, facand dovada acestei incalcari .
In cazul in care nu sunteti multumita de raspunsul primit va puteti adresa instantei de judecata, putand solicita si daune .
Practic a fost o intelegere intre mine si administrator.
Mi-a spus ca pot pleca oricand daca asta este hotararea mea dar sa mai stau macar o saptamana sau doua pentru a-i invata pe noii colegi.Am acceptat acest lucru.

In cazul in care imi depun o alta demisie incepand cu 08.04.2013,fara preaviz potrivit art.81,alin.8 din codul muncii,mai poate sa-mi desfaca CIM disciplinar?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca ati invocat art.81 alin.8 C.mun. atunci ce preaviz mai trebuie efectuat ??? ... c.i.m. va inceta la data luarii la cunostinta a demisiei dvs de catre angajator .. prin urmare, nu vad de ce ar trebui sa vi se desfaca c.i.m. disciplinar si nici nu vad de ce angajatorul nu poate dispune concedierea pentru motive neimputabile salariatului, asa cum s-a afirmat mai sus.

Daca s-a inregistrat prima demisie nu se mai poate inregistra inca o demisie .

Alte discuții în legătură

Incetare cim conf art 55 lit c anieta anieta Buna ziua, As dori sa stiu daca pot face incetarea unui CIM cu art. 55 lit c din Codul Muncii sau trebuie coroborat si cu art 79 din Codul Muncii? Va ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim potarnichegalbena potarnichegalbena Buna ziua In cazul in care un angajat nu s a prezentat in la serviciu de 2 ori, fiind convocat la comisia de disciplina , daca el vine si isi depune cererea ... (vezi toată discuția)
Demisie / incetare raporturi de munca cu un angajator irina_trusca irina_trusca Buna ziua, M-ar interesa sa stiu care sunt modalitatile de incetare a raporturilor de munca cu un angajator. Conform contractului de munca pot sa-mi ... (vezi toată discuția)