avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditii pentru acordarea indemnizatiei de crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditii pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului

Sunt insarcinata si am ca termen al nasterii 11 sept 2013. Din 2 martie 2013 sunt tot in concediu medical (datorita contractiilor) si medicul mi-a interzis sa mai merg la lucru. Vreau sa stiu daca o sa pot lua indemnizatia pentru cresterea copilului avand in vedere ca lucrez cu carte de munca din mai 2012. Am avut si inainte carte de munca, dar din decembrie 2011 pana in mai 2012 nu am fost angajata. In mai si iunie 2012 am lucrat la o firma, iar din iulie 2012 sunt angajata la firma la care lucrez si in prezent. Am inteles ca pentru indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa fi cotizat in ultimele 12 luni la impozitul pe venit, iar din concediul medical nu se retine impozit pe profit. Cele 12 luni care sunt? Pana la intrarea in prenatal sau pana la nastere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 8 Aprilie 2013
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de sarcina etc.).
- Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. In cazul dvs. cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt octombrie 2012 - septembrie 2013.

3. - Dvs. indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Indemnizatiile pentru concedii medicale de orice fel sunt asimilate veniturilor din salarii.
OUG nr.111/2010 prevede :
ART.2 (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara
.......

Asadar , se iau in calcul ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului ... in speta, pentru dvs perioada care se va lua in calcul va fi octombrie 2012 - septembrie 2013.

2. In calculul celor 12 luni se iau in considerare si perioadele asimilate , cum ar fi de exemplu : ati beneficiat de concedii si de indemnizații de asigurări sociale de sanatate prevazute de OUG nr. 158/2005 - concediul de maternitate , concedii medicale, concediu de risc maternal etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de ccc? AndreeaIonela AndreeaIonela Sunt angajata din data de 3.11.2013 si sunt insarcinata iar DPN este 11 septembrie 2014. Daca din nefericire copilul se va naste mai repede de luna septembrie, ... (vezi toată discuția)
Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil RAMY82 RAMY82 Buna seara, Sunt incadrata in munca de la 01 oct 2012,in 13 august am nascut un baietel,am fost in concediu pre si post natal din 01 aug-31 oct,contractul de ... (vezi toată discuția)