avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de CCC?

Sunt angajata din data de 3.11.2013 si sunt insarcinata iar DPN este 11 septembrie 2014. Daca din nefericire copilul se va naste mai repede de luna septembrie, exemplu, mijlocul sau sfarsitul lunii august, mai pot beneficia de indemnizatie petru cresterea copilului? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: AndreeaIonela , utilizator 19:30, 21 Iulie 2014
1. - Daca DPN este septembrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt octombrie 2013 - septembrie 2014.
- Spuneti ce statut aveati in octombrie 2013: erati salariata in alta parte, erati somera cu indemnizatie, erati eleva sau studenta la zi etc. ca sa vedem daca indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

in octombrie 2013, nu eram angajata la alta firma ci studenta la cursuri fara frecventa.Sper totusi ca bebita sa nu vrea sa vina mai repede de luna septembrie.
Daca in octombrie nu ati avut macar o zi de venituri profesionale sau asimilate acestora iar copilul se va naste in septembrie nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Acum am vazut ca am scris gresit data angajarii. in loc de 03.10.2013, am scris 03.11.2013. Pe mine ma intereseaza daca se intampla sa nasc de exemplu la sfarsitul lui august daca mai beneficiez de indemnizatie. Citisem undeva, pe un site ca se iau in considerare si zilele de concediu post natal. Ma intereseaza pt ca, nu se stie niciodata cand vrea sa vina bebe. desi data probabila e 11 septembrie.
1. In acest caz indepliniti conditiile pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.

2. Daca veti naste prematur atunci se aplica art. 4(4) din OUG 111/2010 pe care vi l-am redat in raspunsul anterior.

3. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Veniturile provenite din indemnizatiile de concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate) sunt asimilate veniturilor din salarii.

Alte discuții în legătură

Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului Lauraalexia Lauraalexia Buna ziua! Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la idemnizatia de creștere a copilului.. Am fost in somaj din noiembrie pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului mihaelalluta mihaelalluta buna,eu sunt insarcinata in 7 luni si sunt angajata de la data de 16 octombrie 2014 si ar trebui sa nasc pe 30 septembrie 2015.deci ladata nasterii nu as avea ... (vezi toată discuția)