avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de drept - plangeri mincinoase, cale de stopare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de drept - plangeri mincinoase, cale de stopare

Exista unii oameni rai care nu au ce face.
In situatia in care nu am vreo vina, mi se fac de catre presedintele ilegal ales al asociatiei de proprietari nenumarate plingeri la politie, plingeri nemotivate si mincinoase.
Imi pierd timp, bani si nervi pe la sectie ducindu-ma cu dovezi ca nu am vreo vina. Nimeni nu-mi poate da inapoi timpul si sanatatea mea.
La replica mea de ce ma poarta pe drumuri degeaba (ma cheama chiar pentru aceeasi plingere repetata de individ la distanta de 6 luni desi stiu ca nu se pot face 2 plingeri cu acelasi subiect!!), politia spune ca nu are ce sa faca, ei trebuie sa cerceteze.
Deja am obosit si as vrea sa stiu ce pot eu sa fac sa ma apar sa nu mi se mai faca plingeri.
Daca se poate sa-mi dati un sfat, va rog.
Nu as vrea sa intram in amanuntele plingerilor ca nu are vreun sens.
Multumesc. #-o
Cel mai recent răspuns: Costin Savescu , utilizator 16:37, 17 Aprilie 2013
Probabil nu este vorba de o plangere penala. Este vorba despre o simpla sesizare (petitie) caz in care i se raspunde doar petentului (reclamantului).E o tampenie, dar asta e legea in Romania. Orice persoana beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Reclamantul este cel care trebuie sa aduca dovezi impotriva dvs. Nu sunteti obligat sa faceti nici o declaratie pana in momentul in care nu primiti prin scrisoare recomandata ori printr-un PV de afisare o citatie (nu invitatie la sediul politiei).Citatie se da in cauzele penale. Invitatie e un fel de apa de ploaie...se apeleaza la spiritul civic al cetateanului (nu au baza legala pentru a va sanctiona pentru neprezentare). O invitatie poate fi refuzata oricand. Eu va sfatuiesc sa-i spuneti politistului ca veti face declaratii in momentul in care vi se va aduce la cunostinta invinuirea (asta se va intampla doar dupa ce se va incepe urmarirea penala impotriva dvs.). Va luati avocat, dati declaratia in prezenta organului de cercetare penala si a avocatului (pastrati chitantele de plata a onorariului avocatului). Dupa solutionarea cauzei depuneti plangere penala pentru denuntare calomnioasa impotriva celui care v-a adus invinuirea, va constituiti parte civila cu sumele platite avocatului, cele platite pentru deplasari etc. + daune morale cat considerati de cuviinta si alte cheltuieli de judecata pe care o sa le faceti in acest nou proces.
Daca am dat vreun sfat gresit, rog un avocat sa ma corecteze.
E o tampenie cat China faptul ca cineva te poate reclama pentru cine stie ce tampenie si tu nici macar nu esti incunostiintat despre solutia data in cazul in care se claseaza lucrarea pentru ca faptele sesizate nu se confirma. Daca se da alta solutie, ori esti sanctionat contraventional ori se incepe urmarirea penala impotriva ta.
Aveti perfecta dreptate.

In cazul meu, nu s-a putut proba nimic de catre reclamanta, iar spre nefericirea acesteia, am inregistrari audio- video care o contrazic si care demonstreaza faptul ca sunt nevinovat. Doar ca aici intervine partea politica.

Dar nu doresc sa mai reiterez cele discutate.

Conteaza foarte mult faptul sa fii cinstit, sa ai probe care sa demonstreze nevinovatia, sa stii cum sa pledezi, sa ai un avocat bun, care sa iti respecte drepturile si care sa se bata pentru cauza ta, si nu in cele din urma sa fii nevinovat. :P (stim ca de multe ori se intampla invers...)

oricum, ca si incheiere as dori sa spun ca este lamentabil, ca in acest stat de drept, in anul 2013 sa poti fii acuzat de oricine, si dupa ce nu se poate demonstra nimic, deoarece reclamantul mincinos nu are nici o proba, si nu doreste sa se supuna la nici o proba, tot cel acuzat este pus sa plateasca cheltuielile judiciare avansate de catre stat...

Weekend placut sa aveti!
Buna ziua si salutari tuturor

In baza carei legi va pot pune ei sa platiti asa ceva? Daca ati primit in scris trebuie sa contestati in termen, sa nu pierdeti termenul.
Eu vad in cazul meu vinovat si pe politist, cum sa primesti asa o lucrare cind tu stii foarte bine ca ai mai avut una la fel? Spuneti-mi va rog, sunt obligati sa-mi dea si mie copie dupa rezolutia data in dosarul in care am fost reclamat mincinos? Din ce spune doamna aici inteleg ca nu dar nu e logic, trebuie sa-mi dea si mie ceva la mina, nu? Altfel, eu cum ma apar? Cum e treaba? Colegii de suferinta, capul sus, nu ne lasam!
Aveti perfecta dreptate...

Daca veti cere sa faceti copie dupa dosarul in cauza, in care dumneavoastra sunteti calomniat de reclamant, si desigur/logic sunteti si parte, politia si/sau parchetul nu va da posibilitatea aceasta. Nu inteleg de ce. Eu personal am trait o buna bucata de vreme peste ocean, si m-am deprins cu un sistem juridic sanatos, ceea ce nu are trecere si aici, in tara.

Din punct de vedere legal, cum se poate face sau intra in posesia unei copii a dosarului sau a plangerii reclamantului? Stiu ca mi se cere sa angajez un avocat, dar eu personal sunt avocat, doar ca nu fac parte din barou si nici nu doresc sa pledez vreodata, deoarece pot sa ma apar singur. A n se intelege ca, munca avocatului este de prisos, insa asa doresc eu ca cetatean, este dreptul meu de a alege daca angajez un avocat sau ma apar singur, fara reprezentare legala din oficiu sau angajata.

Va multumesc.
Cod Penal Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Repet, daca e plangere penala trebuie sa primiti acasa de la parchet o comunicare a solutiei date in dosarul penal. De asemenea, inainte de a se solutiona dosarul trebuie sa vi se aduca la cunostinta pe un formular tipizat pe care il veti semna dvs., faptele pentru care sunteti invinuit, incadrarea juridica a acestora si drepturile pe care le aveti (exemplu-dreptul la un aparator legal). Dupa completarea acestui formular, daca sunteti de acord, trebuie sa fiti audiat in calitate de invinuit pe un formular tipizat care are trecut in antet nr. unic al dosarului penal inregistrat la parchet. Daca nu ati semnat aceste doua formulare tipizate, inseamna ca nu s-a inceput urmarirea penala impotriva dvs.(asta in cazul in care e dosar penal).
Daca nu e dosar penal ci doar o petitie, nu va da nimic. Asta este procedura- scrie clar in ea ca se trimite raspuns doar petentului (reclamantului). Cine a facut procedura nu s-a gandit deloc la cel impotriva caruia se indreapta reclamatia..
Plangere penala pt. denunt calomnios puteti depune daca vi se aduc acuzatii si faceti referire la reclamatia (petitia respectiva) chiar daca nu stiti ce nr. de inregistrare are - politistul trebuie sa verifice daca exista sau nu reclamatia respectiva si daca prin aceasta vi se aduc acuzatii de natura penala. In plangere scrieti ca solicitati ca organele de politie sa identifice acea petitie si sa o anexeze la dosar (dati detalii referitoare la data aproximativ la care a fost facuta, persoana care a facut-o, politistul care a avut-o in lucru). Nu cred ca aveti nimic de pierdut.
Nu o sa inteleg niciodata de ce unui om i se cere sa dea o declaratie cu privire la anumite aspecte, dar nu i se da dreptul de acces la informatiile din petitie sau dosar penal. Dar traim in Romania si asta nu ar trebui sa ne mire.
Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu cheltuielile judiciare. Daca vi s-a impus sa platiti asa ceva inseamna ca ati primit solutia de la parchet. Si aia ar cam trebui sa fie o scoatere de sub urmarirea penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ. Se dispune ca, cheltuielile judiciare sa fie suportate de invinuit si se aplica sanctiuni doar atunci cand fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. Sau cel putin asa ar fi logic si legal.

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios calin_pop2000 calin_pop2000 buna ziua o persoana mi-a facut plangere penala la politie pentru amenintare , santaj, ultraj contra bunelor moravuri ,iar, aceasta ... (vezi toată discuția)
Proces daune morale fara martori fldan fldan Speta: X (un mare procesoman) depune impotriva lui Y plangeri repetate si mincionase la Politie, primarie, etc. Aceste plangeri contin cuvinte jignitoare la ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios Dana Marin Dana Marin Mai exista in CP infractiunea de denunt calomnios? Vreau sa fac o plingere pentru niste minciuni neprobate scrise despre mine, cu intentie rea, intr-o plingere ... (vezi toată discuția)