avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... legislatie concedii medicale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

legislatie concedii medicale

Angajatorul mi-a dat inapoi acum 3 saptamani un certificat medical de anul trecut (februarie 2012) pe motiv ca nu are stampila medicului expert (motivul: nu verifica Regula CCM.R28: Nr zile CM pentru ITM nu poate depasi 90 zile/an fara avizul medicului expert). Angajatorul trebuie sa isi recupereze banii de la CNAS pe concediile medicale si sustine ca din cauza concediului meu care nu este bun nu isi va primi banii pe toate concediile medicale din februarie 2012.
Reprezentantul de la departamentul financiar al angajatorului m-a instiintat verbal sa ma duc la medicul de familie sa fac rost de stampila medicului expert pe acel certificat medical.
Eu m-am angajat in aceasta institutie in octombrie 2011 si am adus actele de lichidare de la locul de munca anterior (acte pe care aveam trecute zilele de concediu medical din ultimele 7 luni adica aprilie-octombrie 2011 desi fusesem angajata acolo incepand din aprilie 2010).
In momentul in care am cerut de la actualul angajator adeverinta pentru a mi se da certificatul medical din ianuarie 2012 (cel din februarie 2012 este "in continuarea" celui din ianuarie 2012) mi s-a dat o adeverinta cu numarul de zile de CM de la angajare (adica zero zile). Conform acestei adeverinte mi s-a dat certificatul medical din ianuarie, respectiv cel din februarie 2012.
Angajatorul mi-a dat aceasta adeverinta desi in lege se specifica foarte clar urmatoarele:
- conform Ordinului Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006:
"ART. 38
Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical."
- conform Ordinului Nr. 233/125 din 14 martie 2006:
"ART. 9
(1) Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverintei de la platitor, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevazute in lista aprobata prin hotarare a Guvernului.
(2) Platitorul va mentiona in adeverinta, in mod obligatoriu, numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni."

Reprezentatntul de la financiar al angajatorului sustine ca nu era datoria lui sa tina istoricul fiecarui angajat (ce zile de CM a avut inainte la alti angajatori etc), ca asta ar fi treaba medicului de familie. CM-ul a fost dat de catre medicul din spital care m-a operat si caruia i-am prezentat adeverinta cu zero zile medicale.

Mentionez ca eu sunt personal contractual in aceasta institutie si contractul mi-ar fi expirat in decembrie 2012, insa am dat concurs tot pe post de contractual iar actualul contract imi expira in decembrie 2013. Asadar, in decembrie 2012 am primit o nota de lichidare si s-au facut toate formalitatile pentru un nou contract. Practic, sunt trasa la raspundere pentru un contract care s-a incheiat in decembrie 2012.

Mentionez de asemenea ca nu sunt inscrisa in sindicat.
Am fost de buna credinta si am umblat in ultimele 3 saptamani la medicul de familie si la medicii care mi-au dat certificatele medicale. Medicul meu de familie mi-a spus ca el nu a vazut adeverinta data de actualul angajator, el pur si simplu si-a dat avizul pe certificat si m-a trimis sa ma duc la medicul care mi-a dat certificatul. Medicii care mi-au dat cele doua certificate (cei din spital) sustin ca nu au ce face in momentul de fata, ca ei mi-au dat CM-urile conform adeverintei adusa de la angajator.

In momentul de fata se cere in institutie la angajare o adeverinta de vechime completat de angajatorul anterior in care se cere clar "In perioada lucrata a avut...zile de concediu medical si...concediu fara plata". Probabil pentru a nu se mai produce astfel de incurcaturi...

Pe site-ul casei de asigurari sunt niste proiecte informatice pentru care s-au primit niste diplome postate pe site. Exista chiar si un proiect numit "Dosarul electronic al pacientului". Pentru ca este normal ca istoricul asiguratilor sa fie informatizat! Probabil mai dureaza inca vreo 10 ani pana se va implementa.

In esenta, de unde se va recupera pierderea in cazul in care casa de asigurari nu plateste certificatele pe luna respectiva?
Reprezentantul de la departamentul financiar al angajatorului sustine ca din salariul meu. Este legal asa ceva?
Cel mai recent răspuns: ana_maria34 , utilizator 14:10, 9 Aprilie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Eu am depus certificatul medical in termenul legal de "cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul". Mi-am primit indemnizatia pe concediu la data salariului (martie 2012).
Acum, dupa 1 an de zile, cei de la casa de asigurari s-au sesizat ca certificatul meu nu este bun. Angajatorul meu isi recupereaza banii de la casa de asigurari tot acum pentru concediile medicale pe care le-a primit de la salariati in urma cu un an.

Asadar, nu este vorba despre refuz de plata a indemnizatiei.


Este legal sa mi se opreasca mie acum din salariu dupa un an de zile valoarea indemnizatiei care mi-a fost acordata atunci?
Este vina mea ca si asigurat ca angajatorii nu mi-au tinut evidenta zilelelor de concediu medical pe care a trebuit sa le suport in urma unui accident?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neconcordanta intre data emiterii concediului medical si data adeverintei eliberate de angajator goby goby Buna ziua! Doctorul de familie mi-a dat concediu medical pe data de 04.08.2014, iar angajatorul mi-a eliberat adeverinta abia pe 06.08 dupa ce a vazut ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu medical miky2014 miky2014 In perioada 15 ian - 25 febr 2014 am beneficiat de CM, datorita unei interventii chirurgicale. In 4 decembrie 2014 am suferit o noua interventie chirurgicala ... (vezi toată discuția)
Contestare concediu medical ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! supun dezbaterii dumneavoastra urmatoarea speta si va rog sa ma ajutati cu un raspuns. unui angajat aflat in concediu medical, i se refuza plata ... (vezi toată discuția)