avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertizã topograficã cu cântec
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertizã topograficã cu cântec

Buna ziua.
Ma aflu intr-un proces civil de mai bine de 4 ani pentru un teren aflat in titlu la mine si atacat de vecin. Momentan trebuie sa se refaca expertiza topografica. La prima expertiza mie nu mi s-a admis niciun obiectiv. La aceasta am unul, anume sa se masoare si o bucata de teren aflata aprobata la autorul petentului dar in posesia surorii lui de peste drum de el si care nu este in proces.

Sotul surorii lui a incercat in instanta sa castige acea bucata de teren in posesia lui si a surorii petentului dar a pierdut prin hotarare definitiva si irevocabila pe motiv ca este aprobata la altcineva, anume la autorul petentului din dosarul meu.

Problema este ca sora petentului nu da voie expertului sa intre sa masoare pe motiv ca nu este in proces. Bineinteles ca este inteleasa cu fratele ei, petentul, intrucat daca nu masoara si acolo se creaza suprapunere cu teren din titlul meu. Altfel, petentul are tot terenul aprobat. Petent care este in comisia locala de fond funciar si care de mai bine de 10 ani s-a opus sa mi se dea titlu.

Ok, am zis expertului ca daca nu intra sa masoare si acolo nu are rost sa masoare si la mine. EXpert care a venit cu o ruleta desi are aparate. Este al doilea expert, numit de judecatoare, fara tragere la sorti. Primul a efectuat masuratoarea, dar nu si la sora petentului. Si s-a retras ...
Petentul a filmat cum ne invita sa intram sa se masoare la el dupa care a inchis si nu ne-a mai lasat sa intram :(

Acum expertul s-a adresat instantei cum ca am fortat si impiedicat desfasurarea expertizei. In sedinta trecuta noi intimatii am fost amendati. Am facut cerere de reexaminare. Apoi expertul mai scrie in adresa ca nu poate intra sa masoare si la sora petentului ca aceasta nu este in proces. Mentionez ca noi nu am fortat nimic, nu am folosit forta nu am intreprins nimic violent. Doar am zis ca nu are rost sa masoare la mine daca nu vrea sa masoare conform obiectivului si terenul aflat in posesia surorii petentului.

Intrebarile mele
Chiar nu are expertul niciun suport legal sa intre sa masoare si la sora petentului desi aceasta nu se afla in proces (civil)?

Care este legea dupa care functioneaza expertii topografici, (cum se desfasoara o expertiza, ce masuri trebuie sa ia in anumite situatii etc.)?

Ce pot face sa se filmeze cap - coada efectuarea expertizei sa se vada clar si cine nu lasa sa se desfasoare expertiza?

Am incercat sa fiu scurt dar mai sunt totusi multe de spus. Va multumesc pentru orice parere!
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 22:56, 15 Aprilie 2013
Chiar nu stie nimeni?
Sumarizand, va rog sa imi spuneti numai ce poate face un expert topografic cand nu i se da voie sa masoare un teren care este in posesia unei persoane care nu este parte in proces. Mentionez ca exista obiectiv clar de a masura acel teren.
Care este legea, parghiile legale, cu care lucreza expertul pentru a face asta?
Multumesc!
In CpC la art.208 se mentioneaza: "..... Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamurire legata de obiectul lucrarii."
In mesajul dvs. mentionati: " ...... La prima expertiza mie nu mi s-a admis niciun obiectiv. La aceasta am unul, anume sa se masoare si o bucata de teren aflata aprobata la autorul petentului dar in posesia surorii lui de peste drum de el si care nu este in proces....... Problema este ca sora petentului nu da voie expertului sa intre sa masoare pe motiv ca nu este in proces."
Daca instanta a dispus ca obiectiv al expertizei - masurarea acestui teren si proprietarul nu permite accesul (nefiind parte in proces, iar CpC obliga numai partile in proces sa dea orice lamurire), va trebui sa instiintati in scris instanta de judecata de acest lucru. Instanta poate dispune, daca considera util acest lucru, ca masurarea sa se faca in prezenta unui politist. Cu documentul in mana si cu politistul alaturi, in prezenta partilor in proces, expertul va putea masura terenul respectiv.
Dvs. mentionati in continuare: ".....Doar am zis ca nu are rost sa masoare la mine daca nu vrea sa masoare conform obiectivului si terenul aflat in posesia surorii petentului."
Ca parte in proces, erati obligat sa lasati expertul sa masoare la dvs., ori dvs. nu ati permis acest lucru, motiv pentru care expertul a anuntat instanta care v-a amendat. Nu era problema dvs. sa hotarati ce sa masoare expertul, daca nu era lasat sa masoare si la sora petentului.
In raportul de expertiza, expertul va mentiona conditiile in care a efectuat masuratorile (cu ruleta, cu aparatul, etc.) Este modul de lucru adoptat de catre expert si este problema sa, nu a dvs.
Raportul expertului topograf are regim de avizare de catre institutie abilitata. Puteti accesa pe acest forum mai multe discutii deschise de catre alti utilizatori, referitoare la legislatie, avizare, etc. astfel de expertize topografice. Un coleg expert tehnic judiciar in specialitatea topografie va poate da mai multe lamuriri la obiect, atunci cand se va contacta pe forum.
Daca doriti sa filmati desfasurarea expertizei in teren, va trebui sa solicitati in scris instantei de judecata, sa se pronunte asupra acestui lucru.
Nu e prima deplasare in teren cand sora petentului nu permite masurarea. La inceputul procesului, la prima judecare ea a facut cerere sa intre in proces dar i s-a respins. Acum este la rejudecare.
Si primul expert si acesta al doilea au adus la cunostinta instantei ca nu li se permite de catre sora petentului masuratoarea si au intrebat ce sa faca. Li s-a raspuns mereu sec "sa se efectueze expertiza."
Si totusi care este legea aceea dupa care "se ghideaza" in efectuarea lucrarilor lor expertul topografic? Nu poate fi cpc.
Nu vreu sa devin pisalog dar chiar vreau sa aflu ce scrie si acolo.

Ar mai fi un punct important de spus: terenul respectiv poate fi masurat si fara sa se intre daca expertul foloseste un echipament performant. Si stiu sigur ca expertul desemnat are asa ceva. Trebuie doar sa vrea sa faca sta si nu o poate face cu o ruleta ...
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
ion79, utilizator
BUNA SEARA,
"VORBA LUNGA -I SARACIA OMULUI."
Expertul desemnat de catre instanta, convoaca partile din dosar, efectuiaza masuratori pentru imobilele in litigiu si raspunde numai la obiectivele stabilite de instanta.
Obiectivele stabilite de catre instanta, vizeaza doar imobilele in litigiu.
CRED CA E LIMPEDE.
SUCCES

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza topografica cu bucluc intr-un proces de succesiune Succesorul Succesorul Buna ziua, Intr-un proces de succesiune instanta a numit un expert judiciar pentru a se ocupa de masurarea unui teren. La efectuarea masuratorii s-au aflat ... (vezi toată discuția)
Decadere din proba cu expertiza MihneaN MihneaN Salut Trebuie sa iau parte la o a doua incercare de a se efectua expertiza. Avocatul meu a incheiat proces verbal cu expertul data trecuta cum ca, daca ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica judiciara Chireadaniel Chireadaniel Are in atributii un expert tehnic judiciar in specialitatea \"Constructii civile, industriale si agricole, Evaluarea proprietatii imobiliare\" sa masoare un ... (vezi toată discuția)