avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

Suntem 3 frati (majori), tata a murit la sfarsitul anului trecut vrem sa deschidem succesiunea. Dar TATA NU SI-A FACUT SUCCESIUNEA DUPA MOARTEA PARINTILOR LUI, are 2 frati (care traiesc)
Tata a mostenit de la parintii lui (fara acte) niste terenuti pe unul a fost construita o casa in care am crescut noi.
De asemenea parintii mei au cumparat o casa cu clauza de intretinere de la niste batrani care inca sunt in viata - ACEST BUN INTRA IN SUCCESIUNEA TATALUI MEU?
Cum trebue sa procedam cu aceste 2 succesiuni?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: catalinel , utilizator 17:11, 2 Aprilie 2009
Actiunea dvs. are patru capete de cerere si chemati in judecata si pe fratii tatalui dvs. pentru ca instanta sa constate deschisa succesiunea bunicului , bunicii si a tatalui dvs. , deci trei succesiuni si un alt capat de cerere prin care sa se constate ca autorul dvs. a edificat si este proprietar asupra unui imobil casa de locuit pe terenul coproprietate .Acest ultim capat dee cerere este intemeiat in baza art. 480 raportat la art. 492 Cod Civil.E a actiune mai complexa dar se rezolva .
scuze , ca dvs. ca si mostenitori sunteti coproprietari asupra imoilului casa de locuit edificata de autorul dvs. pe terenul coproprietate .Si , sigur ca in masa succesorala intra si imobilul dobandit de tatal dvs. cu clauza de intretinere , urmand ca dvs, in calitate de mostenitori sa prestati in contnuare intretinerea .
As mai vrea o lamurire.

Imobilul (casa + teren) dobandit de parintii mei in timpul casniciei lor a fost trecut numai pe numele mamei. In aceasta situatie acest bun intra in succesiune? (intreb acest lucru deoarece notaru la care am fost ne-a spus ca acest bun NU intra in succesiune - mai ales ca este cu clauza de intretinere si noi fratii o sa-l impartim intre noi dupa moartea mamei. Este norma sa se intample asa?)

Va multumesc mult, astept cu nerabdare raspunsul d-stra.
Daca parintii dvs. erau casatoriti la momentul in care au cmparat imobilul c teren , cu clauza de intretinere sigur ca o cota de 1/2 constituie masa succesorala .Nu are importanta ca a fos trecuta doar mama dvs, in actul de vanzare cumparare.Dar vorbim de act de vanzare cumparare , nu ? Daca eeste un contract de donatie atunci lucruruile se schimba.
Va multumesc pt toate raspunsurile.

Daca nu bagam in succesiune acest iImobil (casa + teren) cumparat cu contract de vanzare cumparare cu c;lauza de intretinere, de parintii mei in timpul casniciei lor care a fost trecut numai pe numele mamei, SUNT PROBLEME???

VA MULTUMESC MULT.

Alte discuții în legătură

Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii sufletel2011 sufletel2011 parintii mei au construit o casa pe terenul mostenit de tatal meu de la parintii lui(bunicii mei)mama a murit acum 13ani.imediat dupa un an tata sa ... (vezi toată discuția)