avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Oportunitatea depunerii unei plângeri împotriva unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Oportunitatea depunerii unei plângeri împotriva unui proces verbal de contravenþie

Buna ziua, astazi mi-a fost suspendat permisul de conducere si am fost amendat cu suma de 300 de lei cu posibilitatea de a plati 150 lei in 48 de ore, pentru ca nu am acordat prioritate la doi pietoni, care au incercat sa traverseze pe trecerea de pietoni. Spun au incercat sa traverseze deoarece au facut doar 2 pasi pe trecerea de pietoni si eu eram deja la mai putin de un metru de trecerea de pietoni. Mentionez ca pe trotuar erau parcate mai multe masini si nu aveam posibilitatea sa vad din timp daca traverseaza cineva si ca traversarea pietonilor a inceput din partea opusa a sensului meu de mers. In spatele meu se afla un autovehicul foarte aproape de mine circulandu-se aglomerat si am preferat sa nu pun frana pentru a evita un eventual accident, totodata vazand pietonii care doar ce incepusera traversarea cand eu eram aproape pe trecere astfel nepunandu-le viata sau integritatea corporala in pericol. Am semnat procesul-verbal si la observatii nu am trecut nimic pirzandu-ma cu firea. Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: Daca fac contestatie am vreo sansa sa castig?
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
cristianrazvan88, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:32, 2 Mai 2013
Foarte mici şanse, apărarea aceasta cu pericolul pentru şoferul din spate nu merge cu siguranţă.
Art. 123. – Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, în localitati, sau 50 km/h în afara localitatilor, în urmatoarele situatii:
i) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare si marcaje, când drumul public are cel mult o banda pe sens, iar pietonii aflati pe trotuar, în imediata apropiere a partii carosabile, intentioneaza sa se angajeze în traversare;

Art. 135. – Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si în urmatoarele situatii:
h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.

sanse 0.
Am ceva de pirdut daca fac contestatie?
Daca nu se prezinta nimeni de la politie ce se intampla?
cristianrazvan88 a scris:
Am ceva de pirdut daca fac contestatie?

Dacă formulaţi plângere contravenţională (aşa se numeşte contestaţia) împotriva procesului verbal şi aceasta este respinsă, veţi fi obligat la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului. Cheltuielile judiciare sunt toate cheltuielile ocazionate de desfăşurarea procesului (citaţii, deplasări martori etc.).

Daca nu se prezinta nimeni de la politie ce se intampla?

Nu se întâmplă nimic. Cauza se judecă şi în absenţa poliţiei.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
daca intelegeti sa faceti plangere impotriva procesului verbal se presupune ca va veti si prezenta in instanta ptr a va sustine apararea.

de regula politia nu se prezinta si solicita judecarea in lipsa, conform art 242 Cpc (dupa vechiul cod) , acum nu stiu care-i art. dupa NCpc.:) .
chiar daca nu se prezinta niciuna dintre parti, cauza se judeca daca una din parti solicita judecarea in lipsa.

ce aveti de pierdut dupa descrierea faptei? timp si bani.
"timp" ptr ca este ceva de alergat, la CEC ptr taxe de timbru, la posta dupa timbru judiciar, de stat in sala de judecata pana va vine randul, la usa registraturii, etc..
"bani" cu deplasarile la instanta si cu cheltuielile de judecata (daca pierdeti).

in schimb castigati ceva. experienta!
veti afla lucruri noi pe care nu ati avea de unde sa le aflati decat de pe holurile instantelor, de fapt la coada formata la registratura, lumea este impartita in "avocati" si "justitiabili"~! :)) =))

Alte discuții în legătură

Proba video pentru suspendarea permisului pantera04 pantera04 Buna ziua, Mi-a fost suspendat permisul pentru ca n-am acordat prioritate unui pieton. Lucrul acesta s-a intamplat pe un drum cu doua benzi pe sens, plus ... (vezi toată discuția)
Vreau sa contest un proces verbal Andrei Lucian Ionut Andrei Lucian Ionut Buna seara in primul rand, Acum cateva zile un agent rutier mi-a retinut permisul deoarece a sustinut ca nu am acodrat prioritate la trecerea de pietoni. ... (vezi toată discuția)
Prioritate pentru pietoni pe trecere de pietoni pe drum cu 4 benzi de circulatie mmem mmem Buna ziua, Este legal ca un politist (SIBIAN) sa suspende permisul de conducere al unui conducator auto pentru ca nu a oprit la trecerea de pieteni pe un ... (vezi toată discuția)