avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proba video pentru suspendarea permisului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proba video pentru suspendarea permisului


Buna ziua,

Mi-a fost suspendat permisul pentru ca n-am acordat prioritate unui pieton. Lucrul acesta s-a intamplat pe un drum cu doua benzi pe sens, plus o banda rezervata parcarilor. Cred ca persona care traversa a facut doar un pas sau doi in momentul in care eu eram deja pe trecerea de pietoni (pe banda a doua) si desi se poate invoca regulamentul rutier pentru sanctiune, vreau sa stiu exact daca a fost asa sau nu. Politistul nu a vrut sa-mi arate inregistrare.

As vrea sa stiu daca imi pot motiva contestatia doar prin dorinta de a vedea filmarea din masina politiei, pentru ca nu vreau sa inventez fapte care s-ar dovedi gresite?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:17, 18 Ianuarie 2014
Nu va puteti motiva contestatia pe dorinta de a vedea filmarea. Plangerea o motivati pe faptul ca nu va considerati vinovat deoarece pietonul nu se afla pe trecerea de pietoni. Daca acesta se afla pe trecerea de pietoni atunci sanctiunea aplicata este justificata. Si cu un picor daca se afla pe zebra se considera ca se afla "angajat in traversare pe sensul de mers al masinii".
Sunt constient ca am gresit potrivit codului rutier. Vreau sa stiu daca acel politist mi-a suspendat permisul dintr-un motiv rezonabil, prin asta inteleg ca pietonul era deja la 1m de trotuar, sau daca a aplicat regulamentul intr-un mod radical.
Daca sensul are 3 benzi, pietonul a pus piciorul pe trecerea de pietoni iar masina se afla pe ultima banda se considera ca nu s-a acordat prioritate.
Multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde. Lucrul acesta cred ca este clarificat, altceva ma preocupa pe mine. Consider ca un om care aplica asemenea reguli in situatia indica de dvs, denota foarta multa obtuzitate.
Agentul de politie a aplicat sanctiunea in "litera legii" adica al art. 135 din hg1391 si art. 100/3/b din oug195.

Art. 135. – Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si în urmatoarele situatii:
h) pietonului care traverseaza drumul public, prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzator ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se afla pe sensul de mers al vehiculului.

Art.100. - oug195
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;


Art. 123. – Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, în localitati, sau 50 km/h în afara localitatilor, în urmatoarele situatii:
i) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare si marcaje, când drumul public are cel mult o banda pe sens, iar pietonii aflati pe trotuar, în imediata apropiere a partii carosabile, intentioneaza sa se angajeze în traversare;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prioritate trecere de pietoni in intersectie semaforizata mrbilly mrbilly Buna ziua, As dori sa pun o intrebare la care nu gasesc niciun raspuns concret. 1.In momentul in care te deplasezi pe un drum cu o singura banda pe sens, ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv pt neacordare de prioritate la trecere de pietoni cu scuar catalins10 catalins10 Buna ziua, Ieri 7 sept. 2009 mi-a fost retinut permisul de conducere pentru neacordare de prioritate la o trecere de pietoni prevazuta cu scuar (doua ... (vezi toată discuția)
Acordare de prioritate pietonilor sorinpasare sorinpasare Am fost sancţionat contravenţional, potrivit art.135 din codul rutier, ca nu am acordat prioritate unui pieton care traversa o trecere de pietoni, ... (vezi toată discuția)