avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanta presedintiala pt a emigra cu copilul minor ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanta presedintiala pt a emigra cu copilul minor in Canada

Buna ziua,
In urma celui de-al 3-lea proces deschis de catre fostul concubin impotriva mea,prin care solicita "custodia" copilului nostru si,mai apoi,exercitarea autoritatii parintesti in comun,,am obtinut exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre mine.
Sotul meu,cetatean canadian,ne-a sponsorizat pt a emigra in Canada. Cei de la Ambasada Canadei din Bucuresti imi cer consimtamantul tatalui biologic,fara de care copilul meu nu va fi acceptat.
Acest consimtamant nu-l pot obtine de la tatal biologic sub nici o forma,asa ca sunt nevoita sa ma adresez Instantei.
Cei de la Ambasada mi-au trimis un mail in care m-au instiintat ca dosarul nostru a fost procesat,ca am fost acceptata pt a emigra,si pot alege sa emigrez fara copil sau,daca nu sunt de acord sa inchida aplicatia copilului,pot pune dosarul pe "asteptare" pana obtin consimtamantul sau suplinirea de carte Instanta.
Intrebarea mea este: pot obtine acest consimtamant pe calea ordonantei presedintiale,avand in vedere ca valabilitatea vizei expira odata cu valabilitatea examenelor medicale,care le-am facut pe 12 iunie 2012,acest lucru putand duce la respingerea aplicatiei mele si a copilului?
Mentionez ca sunt casatorita de aproape doi ani,iar inchiderea acestei aplicatii pt emigrare ar prelungi separarea de sotul meu pentru inca un an,precum si pierderea taxelor percepute in vederea procesarii dosarului.
Daca baietelul meu,in varsta de 8 ani,este deja inscris la scoala in Canada,si am scrisoarea eliberata de catre directorul scolii,spunand ca pe data de 27 mai 2013,copilul este asteptat la scoala,ma poate ajuta acest lucru in sensul admiterii ordonantei?
Nu stiu daca aceste lucruri ma pot ajuta,dar,conf legislatiei din Canada,sotul meu va fi obligat sa ne intretina pe mine si pe copilul meu,indiferent daca situatia intre noi se va schimba,iar eu doresc sa semnez o declaratie prin care ma oblig sa aduc copilul anual in tara,in vacanta de vara,pe cheltuiala mea,pt ca tatal biologic sa petreaca timpul alaturi de copil.
Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez pt a obtine suplinirea consimtamantului cat mai repede,pt a nu risca sa fim respinsi.
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 22:37, 15 Septembrie 2013
La aproape 3 luni de la data declararii apelului, am primit termen de jud, si s-a solutionat cererea mea. Au respins, bineinteles... Nu trb sa ma indoiesc de faptul ca Instanta a avut motive intemeiate si a avut in vedere numai interesul superior al copilului...
Dar, avand copilul incredintat prin Hot Jud din 2011, apoi exercitand exclusiv autoritatea parinteasca (atacata) conf Hot Jud din 2013, nu pot sa nu ma intreb de ce au scris in motivatie ca am autoritate parinteasca comuna?
Oare Incredintare copil = autoritate parinteasca exclusiva = autoritate parinteasca comuna?
Cred totusi ca nu putem pune semnul egal intre ele, nu?
Intamplator, am cunoscut o mamica careia Instanta i-a aprobat cererea de substituire pe calea OP, si totul a durat doar o luna. Singurul act folosit: inscrierea scolara.
Se pare ca Legea difera, in fct de orasul in care locuim.
Pai da-le doamna draga decizia judecat. prin care tu esti responsabila de copil , si roaga-te cumva de tatal copilului cu juramnat pe biblie ca in fiecare an ii aduci copilul..si vezi ce iasa, poate o sa reusesti fara tatal biologic.
Daca nu si nu atunci intra in Canada Tu si ceri reintregire...in cateva luni o sa-ti vezi copilul...si scoala o sa se faca din mers...
Bafta.
Pai....le-am dat-o.. Si acea sentinta irevocabila prin care s-a dispus incredintarea minorului spre crestere si educare mamei nu poate fi pusa in discutie, deoarece, conf parerii jud, se traduce prin faptul ca autoritatea parinteasca este exercitata in comun...:slap:
Ce pot eu sa mai invoc, daca insasi instanta spune ca incredintare = AP comuna?
De tatal copilului m-am rugat.. Probabil nu suficient, avand in vedere nr proceselor.
Am declarat ca aduc copilul in fiecare vara, pe chelt mea. Efect? Zero.
Daca plec in Cdn fara copil, va veni si-l va lua. Si avand in vedere cazierul taticului, pasiunea pt alcool, inclinatia catre violenta (am ordin de protectie, dar instanta a conchis ca nu am facut dovada neintelegerilor dintre parinti), nu cred ca este o idee buna.(parere impartasita si de copil)

Multumesc, chiar am nevoie de muuuulta bafta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2013
Admin, administrator
ralu_k79 a scris:

Dar, avand copilul incredintat prin Hot Jud din 2011, apoi exercitand exclusiv autoritatea parinteasca (atacata) conf Hot Jud din 2013, nu pot sa nu ma intreb de ce au scris in motivatie ca am autoritate parinteasca comuna?
Oare Incredintare copil = autoritate parinteasca exclusiva = autoritate parinteasca comuna?
Cred totusi ca nu putem pune semnul egal intre ele, nu?

Incredintarea minorului nu implica exercitarea autoritatii parinteasti exclusive de cel in grija caruia se afla.
Incredintare copil si fara alte specificatii = autoritate parinteasca comuna.
Actiunea nu a fost corect (sau destul de) intemeiata, dupa parerea mea.
In situatia descrisa de dvs, autoritatea parinteasca fata de copil trebuia sa o exercitati in mod exclusiv si astfel sa nu mai aveti probleme.
De ce nu s-a putut intampla asta?

Hot de incredintare din 2011 am trm Pol de Frontiera, si mi-au confirmat ca pot parasi tara fara acordul tatalui. Tot cu acea sentinta, am facut copilului pasaport. Deci efectele sau drepturile date prin acea Hot de incredintare sunt aceleasi pe care le-as avea in cazul autoritatii parintesti excl. Ceea ce ma indreptateste sa cred ca nu pot pune semnul egalitatii intre incredintare copil si autoritate parinteasca comuna, nu?
De ce nu pot exercita in mod exclusiv AP? Voi vedea cum apreciaza instanta in apel. Daca lipsa interesului tatalui plus toate celelalte motive expuse de mine (si dovedite in instanta cu inscrisuri) nu sunt un motiv pertinent pt a pastra AP excl, voi posta motivele. Dar este stiut faptul ca se da AP comuna pe banda rulanta, invocandu-se interesul minorului, care, cel putin in cazul meu, se pare ca nu este dezvoltarea lui intr-o fam armonioasa, alaturi de mama. "Plecarea nu poate conduce decat la o situatie dificila pt un copil aflat la o varsta atat de frageda":-/
Este un citat din sentinta...

Alte discuții în legătură

Recuzarea completului de judecata ralu_k79 ralu_k79 Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: la apelul dosarului avand ca obiect exercitarea autoritatii parintesti am acelasi complet de jud care s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca exclusiva ralu_k79 ralu_k79 Buna ziua, In urma celui de-al 3-lea proces deschis de fostul concubin pt exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea domiciliului minorului la tata, s-a ... (vezi toată discuția)
Acord parinte Maria06 Maria06 Bună ziua, am nevoie de o lămurire în situația urmatoare: în cazul în care, prin sentință definitiva și irevocabila, copilul îmi este încredințat ... (vezi toată discuția)