Unul dintre vecini a avut surpriza neplacuta de a-si gasi masina avariata din cauza unui copac cazut in spatele blocului, iarna trecuta. Masina a fost reparata insa ASIGURATORUL are acum pretentia de a-si recupera banii de la asociatia de proprietari (AP). Juristul asiguratorului acuza acum AP ca fiind responsabila pt producerea daunei, prin faptul ca nu a luat masuri la timp pt toletarea copacilor de pe spatiul verde aferent blocului.
Intrebare: spatiul verde din spatele blocului se afla in proprietatea asociatiei sau a primariei?
Pe titlul de proprietate scrie suprafata apartamentului si cota parte de teren (~10mp) - care din cate stiu este terenul pe care este construit blocul, nu terenul din jurul acestuia.
Nu, plus ca pe un copac, care de batran si putrezit ce era s-a prabusit, asociatia nu avea niciun mijloc tehnic de a-l toaleta. Acest lucru se face cu masinute speciale cu macara, sunt oameni care executa aceasta meserie avand instructaj de protectie a muncii.... Deci nu se face toaletarea copacilor la intamplare.
In cel mai bun caz, asociatia putea da un telefon sau trimite o scrisoare catre ADP prin care sa instiinteze despre copacul cu pricina, desi nici acest lucru nu e obligatoriu.
ADP-ul are oameni care ar trebui sa inventarieze copacii cu probleme din spatiile primariei.
Si, vorba lui @thran, nici n-ai voie sa te atingi de copaci. De plantat, poti planta, dar de taiat, nu.
Spuneti: "In cel mai bun caz, asociatia putea da un telefon sau trimite o scrisoare catre ADP prin care sa instiinteze despre copacul cu pricina, desi nici acest lucru nu e obligatoriu." Tocmai asta este una din acuze, prima, adusa asociatiei. Apoi a schimbat strategia.
Asiguratorul incerca sa-si recupereze asigurarea deja platita de unde poate. Si cel mai simplu este de la asociatie care nu are consilier juridic etc. cum are ADP-ul.
La a doua de mediere a solicitat sa-i demonstram ca spatiul verde din spatele blocului - unde se afla copacul, o salcie, care asta iarna sub greutatea zapezii a cedat si a cazut peste autoturism - nu este in proprietatea asociatiei. Am fost astazi la primaria de sector si acest lucru nu e asa de simplu. Nu se multumesc sa faca o referinta generala la lege privind spatiile de linga blocuri - care am inteles ca sint in proprietatea public privata a primariilor - ci doresc sa mergem la cadastru sa scoatem o schita a terenului respectiv si apoi ei vor elibera un document asupra proprietatii terenului. Cum se lucreaza cu institutiile inseamna 30+30 de zile, iar peste o samptamina urmeaza o alta sedinta de mediere!
In al doilea rind, nu inteleg de ce trebuie asociatia sa-si dovedeasca nevinovatia. Este obligatia asiguratorului sa dovedesca vinovatia asociatiei. E corect?
Cand ati fost la mediator si-ati acceptat medierea vi s-a cerut sa platiti aceasta mediere?
Daca aveti timp sa va jucati cu asiguratorul continuati acest joc.
Altfel trimiteti-i la plimbare. Nu au decat sa se duca la primarie, la cadastru... unde vor ei si sa obtina tot ce vor.
Asociatia nu are nici o obligatie fata de asigurator. Nu are nici un contract cu acesta. Asociatia nu are acel teren in proprietate. Si asta nu trebuie sa o demonstreze asociatia. Ce ar fi sa primeasca asociatia amenda ca si-a parcat autobuzul in loc nepermis cand asociatia nu are autobuz? Asociatia poate contesta amenda iar cel ce a aplicat amenda trebuie sa dovedeasca faptul ca autobuzul este al asociatiei cu acte...
Exista intre asociatie si firma de asigurari vreo subordonare pt ca asoc sa faca ceva ce i se cere, firma daca doreste despagubiri nici nu statea de vorba cu asoc ci se ducea direct la judecatorie,dar asa incearca poate prinde..Asa ca trimitetii la plimbare,crediti ca ei var menaja.