avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Trecerea unei persoane la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Trecerea unei persoane la intretinere

Va rog mult de tot sa ma ajutati cu o problema care imi da de ceva timp batai de cap. Eu locuiesc cu tata la 24 de km de Brasov, dar ocazional, cand muncesc mai ales, stau la o garsoniera pe care tata o are in proprietate. Intrebarea mea la dumneavoastra este in ce conditii trebuie eu sa trec o persoana la intretinere?? Pana acum nu am trecut dar e un sef/sefa de scara care face scandal si imi lasa bilete amenintatoare in usa foarte des. Tin sa mentionez ca eu stau in jur de 9-10 seri pe luna si din nou ca aceasta garsoniera este pe numele tatalui meu.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:59, 12 Aprilie 2013
Nu conteaza a cui este garsoniera, conteaza sa fie locuita mai mult de 15 zile pe luna de oricine, proprietar, chirias, alt membru al familiei....
Daca locuiti numai 9-10 seri pe luna, atunci nu are de ce sa va puna la cheltuieli care se impart pe numar de persoane, adica gaze, curent electric, salubritate.

Spuneti-i sefului de scara ca legea 230/2007 si HG 1588/2007 permit ca o persoana care nu locuieste in apartament mai mult de 15 zile poate fi scutita de cheltuielile care se repartizeaza pe numar de persoane.
Si sa inceteze cu amenintarile.
Va multumesc mult de tot de raspuns, acum pot sa stau linistita!
Nicoleta-Sultan a scris:
.. un sef/sefa de scara care face scandal si imi lasa bilete amenintatoare in usa foarte des.

Dar ce amenitari sunt in acele bilete? Ce vi se cere?
Treceti, totusi pe la asociatie si vedeti daca este achitata intretinerea la zi, daca nu cumva aveti restante sau alte probleme ce trebuiesc lamurite.
Chiar si cu "zero" persoane sunt destule cheltuieli care se repartizeaza unui apartament.

Ameninta ca se duc la politie, ca au ei grija de mine.....in ultimul bilet scrie ca "tin chefuri" si ca "ma furisez"....ceea ce nu este adevarat, eu cand vin in locuinta vin normal si de chefuri....nu am timp de asa ceva. Intretinearea este la zi platita, totul este la zi de fapt...tocmai de aceea nu inteleg de unde atata nebunie si rautate! Si nici macar nu mi-au batut odata la usa sa imi zica ceva atunci cand observa ca sunt acasa si eu nu ma apuc sa bat la oameni la usi sa le zic...stiti, ca de fapt si de drept...eu vorbesc mereu despre tema asta cu administratora de la asociatie si mereu imi zice ca vorbeste dansa cu ea/el....si ea mi-a zis ca in lege zice ca doar 10 zile am voie sa stau fara sa trec la intretinere.... si m-am conformat pana acum.
Iata ce spune HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
...............
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;

La dv. zilele lipsa din apartament sunt mai mult de 15, deci aveti dreptul sa fiti scutita.
De fapt dv. nici nu trebuie sa fiti introdusa la plata acestor cheltuieli pe numar de persoana pentru ca nu locuiti acolo, doar veniti acele cateva zile si ramaneti peste noapte.
Nefiind declarata ca locuiti acolo, nici nu trebuia sa faceti vreo cerere de scoatere de la intretinere, dar cu atat mai mult nici nu trebuie sa fiti trecuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc AdaZdravescu AdaZdravescu Buna ziua,va rog sa mi spuneti,exista o lege care prevede ca un proprietar care locuieste mai putin de 10 zile intr o luna in apartament,este scutit de la ... (vezi toată discuția)
Locuinta de vacanta - ra carmenbucur carmenbucur Titlu : Locuinta de vacanta - care sunt cheltuielile corecte de achitat ??? Am o locuinta de vacanta, o garsoniera la munte, dar acolo ajung destul de ... (vezi toată discuția)
Zero persoane la intretinere carmen craiu carmen craiu Pot fi trecute 0(zero) persoane la intretinere? (vezi toată discuția)