avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere penala pentru parasirea locului accidentului ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere penala pentru parasirea locului accidentului - consecinte

As vrea un sfat.
Am fost citat la Politia Rutiera unde mi s-a prezentat o plangere a unui sofer de taxi, care a reclamat ca l-am lovit cu masina.
Soferul respectiv, la incidental la care face referire, a oprit masina in fata mea si s-a dat jos de la volan venind spre mine. In acel moment eu am plecat.
Se pare ca el si-a scos un document medical care mentioneaza "contuzie" la un deget al piciorului stang.
Urmarea a fost ca mi s-a retras permisul de conducere.
Mi se pare nedrept ca eu sa am problem, dupa ce am evitat un conflict.
Ma puteti ajuta cu sugestii?
dvs aveati obligatia de a merge la politie sa declarati accidentul motivand de ce ati plecat .
daca nu v-ati prezentat in termenul legal atunci nu vad cum veti reusi sa rezolvati problema.
va trebuiesc eventuali martori si poate veti scapa usor.
ati evitat un conflict dar intrebarea este daca ati sesizat ca l-ati lovit.
Daca ati parasit locul accidentului in urma caruia au rezultat victime discutam de un dosar penal si oricat ati minimaliza dvs intamplarea va recomand sa apelati la un avocat, sa-i explicati toata situatia si sa va insoteasca la audiere.
ART. 89*)
(1) Părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, sau de examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune fapta conducătorului de vehicul care, în lipsa altor mijloace de transport, el însuşi transportă persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului.
(4) Nu constituie infracţiunea de părăsire a locului accidentului fapta conducătorului autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară, dacă acesta anunţă de îndată poliţia şi după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare.
(5) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului, dacă victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 3 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), art. 89 se abrogă.

#B
Multumesc pentru mesaje.
In momentul in care un taxi opreste in fata mea iar soferul se da jos si se inreapta spre mine cu clare intentii agresive, iar eu aveam sotia langa mine, nu m-am mai gandit decat la un singur lucru: cum sa fac sa nu ajung in situatia de a-l avea pe individ la geam, lovind masina sau pe mine.
Pentru precizare, nu sunt un tip care sa fi avut experiente de lupta corp la corp.
Nu am sesizat ca l-am lovit, Tocmai asta am spus si politistului de la rutiera, ca nu am considerat evenimentul ca accident, si prin urmare nu am avut motive sa-l raportez.
Cunoscand comportamentul gregar al soferilor de taxi, prima teama mi-a fost ca nu cumva respectivul sa sune prin statie cativa colegi. Am continuat drumul cateva sute de metri, am oprit si am intrat intr-o farmacie, desi locuinta mea este pe prima strada la dreapta dupa locul evenimentului.
Nu stiu daca exista persoana normal cara sa nu se teama de agresiunea unui sofer de taxi.
Pe de alta parte, Codul Rutier nu prevede nici o masura impotriva soferilor care opresc masina pe banda a doua, fara motiv, si coboara de la volan???
Acum doua zile, dupa "interviul" de la Rutiera, mi s-a recomandat sa vin cu sotia, sa dea o declaratie. Deschid usa sa intru la dl. politist, observ ca este cu o alta persoana si imi face semn sa astept. Cand din biroul respective iese o persoana, intreb daca dansul a fost la dl. politist respective. Domnul imi confirma, asa ca astept optimist sa iasa si politistul si sa ma invita in camera, cu sotia. Dupa 30 secunde, iese, si ma intreaba daca il cunosc pe domnul car ea iesit mai inainte. Confirm ca habar n-am, ca si sotia. Politistul imi spune ca era "victima". Confirm eu acum ca "victima" n-avea, dupa ochiul meu de inginer, nici pe dracu'.
Mai mult, dupa ce "victima" a raportat "accidentul", politia l-a chemat la sectie, pana unde a condus fara problem. L-au trimis dupa aces la spital, pentru dovada, catre care a condus fara problem. Presupun ca urmele agresiunii mele sunt foarte bine suportate de bietul om.
Acum dvs ar trebui sa intelegeti ca victima nu este doar cel pe care il transporta Smurdul cu targa, oricum politia va face cercetari se vor audia martori daca sunt, va inteleg teama pe care ati avut-o in momentul accidentului, posibil justificata in opinia mea, dar mai departe organul de urmarire penala va stabili daca ati procedat corect sau nu.

Alte discuții în legătură

Parasirea locului accidentului costinandrei costinandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie intr-un dosar de urmarire penala cu scopul de a afla parerea dvs. privind existenta infractiunii de ... (vezi toată discuția)
Fuga de la locul accidentului, sau nu andreipariu andreipariu Saptamana trecuta am accidentat pe un drum pe care aveam prioritate un biciclist(era pe bicicleta si nu pe langa ea). Dupa accident m-am oferit sa duc ... (vezi toată discuția)
Accident rutier fara victime - parasirea locului accidentului hajnyci hajnyci Buna ziua, In cazul unui accident rutier fara victime (doar pagube materiale) daca o parte a parasit locul accidentului (fara anuntarea politiei sau ... (vezi toată discuția)