avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contabilitate CMI
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contabilitate CMI

Buna ziua
Imi poate spune cineva daca eu ca PFA pot sa tin evidenta la un cabinet medical individual . Stiu ca nu pot pentru firme care depasesc cifra de afaceri de 35.000 euro. E valabil si pentru CMI?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 01:08, 13 Aprilie 2013
Conform Legii 82/1991,

5) Persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens. Aceste persoane intocmesc Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar.

(4^1) in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (5), raspunderea pentru organizarea contabilitatii revine acestora. Conducerea contabilitatii se poate efectua de catre aceste persoane, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora. in cazul in care contabilitatea este condusa potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane, potrivit legii si prevederilor contractuale
Cred ca un contract incheiat referitor la evidenta contabila incheiat cu o P.F.A. care are in obiectul de activitate cod C.A.E.N. 6920 - Activitati de ocntabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal poate fi asimilat cel putin unei conventii civile, daca nu potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) si (3).

In concluzie, legea nu spune nimic in aceste cazuri legat de reglementarile specifice C.E.C.C.A.R. si nu impune limitari, acestea fiind specificate in legea nr. 31 din 1990 a societatilor comerciale si care le vizeaza pe acestea.

Asa ca, un C.M.I. (1) poate sa nu aiba contabil, caz in care medicul isi completeaza singur sau cu ajutorul asistentei registrele (se intampla frecvent la cabinetele mici sau in perioada de inceput) (2) poate sa puna un nespecialist sa ajute la evidenta contabila, caz in care acesta din urma nu are nicio raspundere, sau (3) poate sa apeleze la un specialist in domeniu care poate fi: (i) angajat cu contract individual de munca, (ii) platit cu conventie civila, (iii) P.F.A. infiintatata de economist nemembru C.E.C.C.A.R. sau (iv) S.C. sau P.F.A. membre C.E.C.C.A.R., caz in care raspunderea e solitara, indiferent de alegerea facuta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.10 pct.(3^1) abrogat parere.... qu3en_bee qu3en_bee daca ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 79/2014 din 10 decembrie 2014 pentru modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr. 82/1991 a abrogat (3^1) În ... (vezi toată discuția)
Ținere contabilitate microîntreprindere (administrator sau absolvent de studii economice superioare) dorinul dorinul Bună ziua, Un prieten a înființat la începului lunii o microîntreprindere neplătitoare de TVA (obiect de activitate: vânzare de ceaiuri). ... (vezi toată discuția)
Contabilitate firma cu cifra de afaceri pana la 35000 euro ella86 ella86 Pot tine contabilitatea la o firma cu cifra de afaceri de pana la 35000 euro daca am firma cu codul CAEN 6920 \"Activitati de contabilitate si audit financiar; ... (vezi toată discuția)