avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amendã obligatorie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amendã obligatorie?

Sunt administratorul unei firme și n-am mai lucrat în Revisal de 2 ani. Acum aud că s-a modificat versiunea de program (în dec. 2011 a apărut 5.0.8). Problema e că funcționarele de la ITM Călărași susțin că, deoarece am întârziat transmiterea datelor în noul format, voi primi amendă de 5.000 lei și abia apoi mi se va elibera noua parolă de acces. Este legală această pretenție? Se poate rezolva situația în vreun fel?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
John72, utilizator
Cel mai recent răspuns: John72 , utilizator 09:49, 9 Iunie 2013
Da, este legaa in ceea ce priveste sanctionarea contraventionala , dar nu si in ceea ce priveste eliberarea parolei ...

HG nr.500/2011:
Art. 9
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
.....
c) necompletarea elementelor contractului individual de munca conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului in termenele prevazute la art. 4;
.......

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.....
b) cele prevazute la lit. b) - c), cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei;
.....
Ok, atunci să punem problema altfel: dacă eu am descoperit o eroare și am decis să intru în legalitate, anunțând autoritățile, este normal să fiu amendat când fac acest lucru? Dacă aș fi fost găsit în neregulă la un control al ITM n-aș fi avut ce obiecta, dar să mă amendeze exact când mă duc la ei cu scopul de a remedia problema nu mi se pare normal. Există un termen de prescriere pentru contravențiile nedepistate la timp?
1. Legea prevede ca, orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea.

2. Greseala este a dvs ... daca ati constatat eroare aceasta trebuia completata si transmisa in REVISAL fara a mai fi nevoie sa mergeti la ITM.

3. Exista un termen de prescriere pentru contravențiile nedepistate la timp ...
Cred că n-am explicat suficient de bine. Odată cu trecerea la noul Revisal 5, funcționarii ITM Călărași ne-au schimbat parolele de acces în sistemul informatic, au așteptat până a expirat termenul legal de trimitere a datelor, iar apoi și-au frecat palmele de bucurie știind că suntem prinși în capcană. Dacă survine vreo modificare în derularea contractelor de muncă, aceasta trebuie transmisă online, însă pentru a ne loga avem nevoie de parola lor. Când ne ducem acolo s-o cerem, ei constată comiterea contravenției și ne amendează. Probabil că de așa ceva în București nu s-a auzit, dar în unele județe e o practică de rutină. Întreb: există vreo posibilitate de a obține acea parolă și de a fi apți pentru trimiterea datelor fără să încasăm amenda pe care abia așteaptă să ne-o aplice?
Cred ca faceti anumite confuzii , si anume:
1. Schimbarea parolelor nu se face de catre ITM, asa cum ati mentionat dvs ...

2. Nu exista obligativitatea ca REVISAL-ul sa se transmita numai online ... legea prevede trei modalitati de transmitere, din care numai doua sunt functionabile ...

3. Cunosc destul de bine activitatea tuturor ITM-urilor .... prin urmare, remarca dvs la Bucuresti este putin iesita din limita bunului simt ...

4. Fisierul de forma .rvs nu poate fi citit decat cu ajutorul unor programe pe care nu le gasiti instalate in calculatoaree celor de la ITM , astfel incat sa se vada greselile dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Depunere revisal cu intarziere magdutza80 magdutza80 Buna ziua. Am o mare problema. Vineri a trebuit sa fac 2 contracte de munca la o firma care nu avea parola de revisal. Le-am facut tarziu, pe la ora 14 cand ... (vezi toată discuția)
Salutare! mă confrunt cu următoarea problemă și aș vrea ... burningoutlaw135 burningoutlaw135 Salutare! Mă confrunt cu următoarea problemă și aș vrea să știu cum să procedez. Pentru a mă încadra ca microintreprindere, pe data de 22 dec am ... (vezi toată discuția)
Revisal danlpl danlpl Buna, recent am introdus datele necesare pentru revisal, in revisalul vechi. Atunci cand am vrut sa le trec in cel nou, am constatat ca nu mai pot sa intru in ... (vezi toată discuția)