avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Redozare pedepse - noul cod de procedura penala, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Redozare pedepse - noul cod de procedura penala, aplicabilitate

Implementarea noului cod penal incepind cu 1 feb 2014 presupune si redozarea pedepselor aflate in executare ?
Da, însă doar cu privire la acele infracţiuni în cazul cărora limitele de pedeaspsă au fost modificate .Der pildă , dacă pedeapsa aplicată depăşeşste limita maximă prevăzută de lege pentru infrascţiunea respectivă, pedeapsa se poate reduce la acel maxim.
in situatia in care pedeapsa aplicata este sub maximul prevazut de noul cod penal, nu exista nici-o posibilitate de redozare? Nu mi se pare corect sa nu existe redozare in situatia in care pedepsele prevazute sunt micsorate. Multumesc pentru raspuns.
Se poate micsora pedeapsa si in acest caz, tinandu-se cont de infractiunea savarsita, de persoana condamnatului, de conduita acestuia dupa pronuntarea hotararii si de timpul cat a executat din pedeapsa.Noua pedeapsa nu poate fi mai mica decat limita ce ar rezulta din reducerea acestei pedepse proportional cu micsorarea maximului special prevazut pt. infractiunea savarsita.De ex. daca s-a aplicat o pedeapsa de 9 ani pt o infractiune incadrata intre 5 si 15 ani pe vechiul cod iar maximul din noul cod este de 10 ani,inseamna ca maximul pentru acea infractiune s-a micsorat cu 1/3 deci pedeapsa aplicata poate fi micsorata cel mult cu o treime,adica 1/3 din 9=3 rezulta ca noua pedeapsa nu poate fi mai mica de 6 ani.
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
ContSters258804, utilizator
As dori daca se poate sa concretizam cazul meu, respectiv pedeapsa aplicata este de 5 ani din care executati pina la aceasta data 2 ani la zi (limitele de pedeapsa intre 10- 15 ani) ,conform noului cod penal limitele de pedeapsa sunt 7- 10 ani.
O alta intrebare, redozarea se face automat la implementarea noului cod penal sau presupune actiune in instanta?
Multumesc pentru raspuns.



Maximul special al vechii pedepse s-a micsorat cu o treime asta insemnand ca si pedeapsa aplicata dvs. poate fi redusa cu maxim 1/3 deci noua pedeapsa ar putea fi de 3 ani jumatate in loc de 5.Trebuie sa faceti contestatie la executare intemeiata pe art.461 lit.d cod proc. penala, altfel nu va va fi micsorata pedeapsa.

Alte discuții în legătură

Cauza de micsorare a pedepsei cedo cedo In cazul in care noul CP si CPP intra in vigoare la1 feb 2014, cand pot formula in instanta actiunea de contestatie la executare in baza art 461 lit ... (vezi toată discuția)
Modificare condamnare noul cod penal dorincru dorincru buna ziua, as vrea sa stiu daca o data cu intrarea in vigoare a noului cod penal, pentru infractiunea de violare de domiciliu, art 192 , al 2, o persoana care ... (vezi toată discuția)
Circumstante atenuante in noul cod penal? dodonica dodonica Buna ziua! Pentru o anumita infractiune pedeapsa inchisorii este de 4 ani s-a aplicat circumstantele atenuante in conditile in care incadrarea infractiunii ... (vezi toată discuția)