avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cauza de micsorare a pedepsei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cauza de micsorare a pedepsei

In cazul in care noul CP si CPP intra in vigoare la1 feb 2014, cand pot formula in instanta actiunea de contestatie la executare in baza art 461 lit d?
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Dumneavoastra puteti formula contestatia la executare pe tot parcursul executarii, pana la implinirea termenului de executare al pedepsei. Apreciez ca noul cod de procedura penala nu va avea nicio incidenta asupra situatiei dumneavoastre, deoarece executarea pedepsei a inceput sub imperiul vechiului cod de procedura penala.

Atentie: daca contestatia la executare a fost respinsa, o noua cerere de contestatie la executare avand identitate de persoana, de temei legal, de motive si de aparari este inadmisibila. Astfel, va sfatuiesc atunci cand o veti formula, sa fiti reprezentat de catre un avocat.
Categoric voi apela la un avocat.Va rog sa ma lamuriti in legatura cu aparitia unei Legi mai favorabile care poate fi invocata pe parcursul executarii pedepsei. Noul CP prevede pedepse mai mici in cazul meu cu 1/3 .Este adevarat ca pedeapsa primita este sub minimul prevazut de NCP dar se poate obtine o redozare de pedeapsa prin invocarea art 461 alin 1 litd? Multumesc pentru raspuns
Absolut. Cauza de micsorare a pedepsei, prevazuta de lit. d) art. 451 alin. 1 se refera in special la interventia legii mai favorabile.
In opinia mea, daca pedeapsa aplicata este sub minimul special prevazut de NCP pentru infractiunea savarsita, nu se va obtine redozarea pedepsei.
Legea 135/2010 privind Noul Cod Penal
ART. 6
Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei
(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redozare pedepse - noul cod de procedura penala, aplicabilitate cedo cedo Implementarea noului cod penal incepind cu 1 feb 2014 presupune si redozarea pedepselor aflate in executare ? (vezi toată discuția)
Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)
Art 15 cod penal cosminaa cosminaa buna ziua, art 15 cp Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii ... (vezi toată discuția)