avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... actiune principala instanta, cerere reconventionala - ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

actiune principala instanta, cerere reconventionala - conventie arbitraj

Am formulat o actiune la Tribunal in baza unui contract de inchiriere teren ( reziliere si evacuare), competenta, potrivit contractului, apartinand instantelor judecatoresti.
Parata a formulat cerere reconventional fondata insa pe un alt contract ( prestari servicii ) in care este inclusa conventie arbitrala.
Am vreo sansa sa mi se admita exceptia necompetentei generale a instantelor judecatoresti in ceea ce priveste solutionarea cererii reconventionale a paratei ?
Cel mai recent răspuns: sabinna , utilizator 11:06, 14 Aprilie 2013
În cadrul contractului de prestări servicii susţineţi că exista o clauza ce reglementează/ stabileşte că soluţionarea oricărui litigiu în legătură cu respectivul contract are loc pe calea arbitrajului. Aceasta clauza este intitulata compromisorie, dacă aparte de contract exista un acord se parat în legătură cu soluţionarea litigiului pe calea arbitrajului, acea convenţie este intitulata compromis. Verificaţi dvs sau postat-o respectiva clauza sau convenţie pentru a va răspunde cu exactitate, în principiu dacă este corect inserata şi respecta normele specifice, se admite excepţia.
Presupunem ca aceasta conventie arbitrala este in regula.
Este posibil ca instanta judecatoreasca sa considere ca cererea reconventionala are legatura cu cererea principala ( a mea) si ca, derivand din acelasi raport juridic, poate fi primita ?
Adica ar putea ignora instanta conventia arbitrala, retinand cererea reconventionala spre judecare odata cu cererea mea, chiar daca conventia arbitrala exclude competenta instantelor judecatoresti?
Am tot cautat spete in acest sens si n-am prea gasit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza compromisorie CI Ioana Butan CI Ioana Butan Am fost dati in judecata pe calea ordonantei de plata in vederea recuperarii unei sume de bani. Intre parti este incheiat un contract care are inserata clauza ... (vezi toată discuția)
Arbitraj comercial alina_cj alina_cj Buna ziua, As dori un astfel de contract (vezi toată discuția)
Clauza Borza Borza Intr-un contract de antrepriza este inserata o clauza prin care se specifica faptul ca in caz de litigii intre societate si persoana fizica-beneficiar sunt de ... (vezi toată discuția)