avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitante de mana. Posibilã uzucapiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitante de mana. Posibilã uzucapiune.

soacra mea are o casa cumparata de mai bine de 30 de ani este un imobil foarte mic are aproximativ 56 de metri patrati cu tot cu casa dar problema este ca soacra nu a platit niciodata impozit si ne spune ca nu putem plati ea este o fire mai fricoasa dar as dori sa descurc aceasta problema fostul proprietar a decedat am inteles de la vecina care si ea a fost in aceasi problema ca mine dar ea sia rezolvat problema dar nu imi spune doar mia spus ca fostul propritar are o fiica care locuieste in republica moldova referitor la impozit trebuie sa platec totul din urma si este adevarat ca vecina mi-a spus ca actele ma vor costa 5000 de euro
Cel mai recent răspuns: costache1 , utilizator 16:41, 15 Aprilie 2013
Soacra dumneavoastra trebuie sa deschida o actiune in constatarea uzucapiunii. Costurile nu ridica nici pe departe la suma specificata de vecina dumneavoastra.
O problema ar putea fi faptul ca nu a platit impozitul pe cladire. Cine a platit impozitul ?
In contextul in care imobilul nu este inscris la directia de impozite si taxe locale nu avea cine sa plateasca impozitul.
Daca fostul propreitar a decedat trebuie sa vedeti daca are mostenitori. Exista o anumita procedura care va poate arata cine sunt . Este posibil ca nici cea vare v-a vandut pe chitanta sub semnatura privata sa nu fi fost inscrisa la rolul fiscal. Costurile nu duc la suma de 5000 Euro, dar nici nu sunt de neglijat.
Se pot rezolva
Inainte de a va apuca sa introduceti actiune, consultati un avocat specializat pt ca sunt multe probleme in spetele legate de uzucapiune.

Trebuie sa aveti un parat in cauza, care este fie vanzatorul, fie mostenitorii acestuia. Trebuie identificati si indicate si actele de stare civila, adica trebuie facuta dovada calitatii procesuale pasive. In plus va trebui depus actul d eproprietate al vanzatorului.

Acest tip de actiune se timbreaza la valoare, ceea ce implica o taxa destul de consistenta, de aceea actiunea trebuie facuta bine pt a avea sanse si nu achita degeaba taxa de timbru.

Apoi tb discutat pe probe. De ce nu s-a achitat impozit?
nu a platit pt ca soacra nu sa interesat si am fost la circa financiara si mi-au spus ce acte imi trebuie pt a putea plati impozit pe imobil au spus ca nu figuram pe motiv cred ca si soacra pe atunci avea un nume apoi a divortat si sa recasatorit imobilul nostru a fost vandut la doua familii si cred ca trebuia sa faca rol fiscal separt
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .

Succes.



Alte discuții în legătură

Uzucapiunea Miriam22 Miriam22 Bună ziua, mă adresez Dvs. în calitate de specialişti în vederea elucidării unei situaţii. Vă mulţumesc anticipat. Problema: în anul 1977 ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? doo.ditza doo.ditza Buna ziua ! Bunica mea a folosit, incepand cu anii \'70 o fasie de teren de langa proprietatea ei care facea parte dintr-un lot personal. Mama a achitat ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa cu chitanta de mana VASSY VASSY Buna ziua, As avea nevoie de o lamurire. Sora mea locuieste cu soacra ei care a cumparat casa in care stau in anul 1975 cu o chitanta de mana si cu doi ... (vezi toată discuția)