avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Citatie privind participarea la informarea privind ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Citatie privind participarea la informarea privind medierea

Buna ziua!
De vreo doua saptamani am introdus o cerere de chemare in judecata in drept comun art1350 Cod civil, 194 Cod procedura civila, pt o creanta de 600 lei. Nu am participat la sedinta de informare privind medierea, crezand ca nu se pot aplica sanctiuni pana la 1 august, dar intre timp am mai citit comentarii care m-au derutat, fiind mai multe opinii.
Concret la ce sa ma astept....imi vine citatie unde mi se impune sa particip la sedinta de informare ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Carmen Faur , Mediator 14:02, 16 Aprilie 2013
Începând cu 15 februarie 2013 odata cu intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă au intrat în vigoare şi dispozitiile Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (aşa cum a fost ea modificată şi completată prin Legea 115/2012). Lege ce instituie obligativitatea informării cu privire la mediere pentru fiecare persoană fizică sau juridică ce-şi propune deschiderea unui proces judiciar în anumite domenii expres prevăzute de lege. În acest sens, părţile sunt ţinute să parcurgă o şedinţă de informare cu privire la avantajele şi dezavantajele medierii, procesul de mediere, etc.
Această informare a părţilor se va face de mediatorul la care apelaţi şi care poate fi găsit pe portalul Consiliului de Mediere – Tabloul mediatorilor autorizaţi, grupaţi după judeţ şi după literele alfabetice [ link extern ] /.
Art.60^1 lit.f) din Legea 192/206 mentioneaza unul din domenii:"în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la procedura prevăzută la art. 1.013-1.024 sau la cea prevăzută la art. 1.025-1.032 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;"
OK, am inteles:)) ....dar ce sanctiune poate aplica instanta in cazul neparticiparii la sedinta de informare, care este prevederea legala.... eu inteleg ca exista sanctiune de la 1 august
Legea 192/2006
"- Art. 2
(1)Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege.
(1 ind. 1)Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei.
(1 ind. 2)Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, pentru litigiile în materiile prevăzute de art. 60^1 alin. (1) lit. a)-f)."
Modificarile aduse de OUG nr. 4/2013, referitoare la mediere sunt:

1. obligativitatea instantelor de a solicita dovada participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii intra in vigoare odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, adica la 15 februarie 2013;

2. sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata va fi aplicata de la 1 august 2013, proceselor incepute dupa 1 august 2013;

3. pentru perioada 15 februarie – 1 august, sanctiunea neparticiparii la sedinta de informare si implicit lipsa dovezii (certificat/proces-verbal, dupa caz) este amenda prevazuta de Noul Cod de procedura civila, stabilita in cuantum de la 100 la 1000 lei.
Pana la 1 august 2013 se vor aplica numai dispozițiile art.187 alin.1 pct.1 lit. f) din Noul Cod de Procedură Civilă, prin care instanța va putea aplica o amendă judiciară de la 100 lei , la 1.000 lei pentru a sancționa refuzul părții de a se prezenta la ședința de informare cu privire la avantajele medierii.

Insa trebuie avut in vedere ca si acest articol la care fac referire mai sus , are o formulare care lasa loc de interpretari :
"f) refuzul părţii de a se prezenta la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în situaţiile în care a acceptat, potrivit legii;"

Asadar , din aceasta formulare eu inteleg ca instanta poate aplica sanctiunea amenzii judiciare doar daca , partea aflandu-se in fata instantei si fiind intrebata daca vrea sa participe la sedinta de informare a acceptat , iar ulterior acestei acceptari , partea nu s-a mai prezentat la sedinta de informare ...?!
Altfel nu aplica nici o amenda ?!

In concluzie , avand in vedere prevederile legale de mai sus , daca dvs. nu ati acceptat initial participarea la sedinta de informare ci doar ati primit citatie acasa , neparticiparea dvs . poate insemna refuzul de a media conflictul , iar instanta nu va aplica nici o sanctiune , intrucat aplicarea sanctiunii presupune o acceptare initiala a informarii si apoi un refuz de a va mai prezenta ...
Asa stau lucrurile deocamdata , pana la 01 august 2013 .

Eu asta inteleg din interpretarea acestor prevederi . Ce se va intampla in practica ...sunt curioasa sa aflu !!

Bafta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de urgenta – despre informarea cu privire la avantajele medierii Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator [b]ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ, pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, precum şi pentru ... (vezi toată discuția)
Adio informare obligatorie privind avantajele medierii romascanu romascanu http://www.ccr.ro/comunicate/COMUNICAT-DE-PRES-339 07.05.2014 Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia ... (vezi toată discuția)
De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)