avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare imprumut fara acte
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare imprumut fara acte

Buna ziua,

Cu cateva luni in urma am fost idiot si am plecat urechea la rugamintile fierbinti ale unui amic ce imi spunea ca tatal lui este pe moarte in spital si are nevoie urgent de o suma importanta de bani pentru operatie si medicamente.

L-am imprumutat suma de 10.000 lei cu conditia verbala de a-mi innapoia 2000 ron lunar pentru a avea si eu din ce sa traiesc (nu sunt angajat, am strans acesti bani in decurs de doi ani pentru a-mi putea termina studiile si a nu fi nevoit sa lucrez in aceasta perioada).

Dupa doua luni in care nu a dat nici un semn l-am cautat si mi-a spus ca si-a pierdut locul de munca si nu are cum sa imi restituie nici un ban. Intre timp, pe facebook a postat o gramada de poze dintr-o excursie in strainatate cu prietena... cred ca am aflat si unde s-au dus banii :)

Evident, sunt intr-o situatie foarte proasta si am ajuns sa ma imprumut eu la randul meu pentru a-mi plati facturile si telefonul, aceia fiind toti banii pe care ii aveam stransi plus cateva milioane in buzunar.

Intrebarea este urmatoarea: Ce pot face ca sa il determin sa imi returneze macar o suma de bani? Am tranzactiile bancare prin care i-am facut transferurile.

Exista si posibilitatea sa merg cu el la un notar. A spus ca este de acord sa facem act cu imprumutul (daca s-o tine de cuvant).

Nu stiu exact ce act sa fac si cum sa il formulez, ce clauze sa pun, ce se intampla daca nu respecta acele clauze, etc.

Nu doresc un raspuns pe gratis, stiu ca se plateste consultanta in astfel de cazuri, vreau doar o recomandare, daca am nevoie de un avocat, ce fel de avocat, de unde sa il angajez, etc.

Mentionez ca sunt din Ploiesti daca puteti sa imi recomandati pe cineva din oras care se ocupa cu astfel de cazuri.

Multumesc,
Andrei
Nu aveti nevoie de avocat, mergeti la notar si incheiati un contract de imprumut pt suma pe care i-ati dat-o, puneti un termen de restituire dupa cum va intelegeti.
Acest contract constituie titlu executoriu, daca nu va plati la termen, va puteti adresa direct executorului judecatoresc pt a il executa silit pt suma pe care v-o datoreaza.
Ar fi bine sa va si garanteze imprumutul cu un bun mobil macar, pt ca daca nu are bunuri si nici sanse sa dobandeasca, n-o avea nici salariu, nici executorul nu are de unde recupera.

Daca nu il convingeti sa mergeti la notar, va trebui sa va adresati instantei pt a obtine un titlu executoriu cu care sa mergeti la executor apoi pt a va recupera banii, veti timbra la valoarea pretinsa. In instanta veti avea nevoie de avocat.


Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
Fii diplomat si du-l la notar. In instanta e foarte greu sa recuperezi banii, chiar daca ai dovada transferurilor de bani .
Domnule,

Fapta prietenului pare a intruni elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune. Cred ca ati putea incepe avertizandu-l ca veti face plangere penala daca nu merge cu dvs la notar sa incheiati acel contract de imprumut. Va sfatuiesc sa faceti acea plangere penala, daca nu este de acord sa semneze. Astfel de practici trebuie recompensate cu pedepse.
Multumesc frumos pentru indrumari. Intre timp amicul a fost de acord sa mergem saptamana aceasta sa semnam la notar. Din cate am inteles exista o taxa proportionala cu valoarea imprumutata, este ok sa adaug si asta la valoarea imprumutului daca el nu are bani sa o plateasca si v-a trebui sa o platesc eu pentru a incheia actul?

De asemenea a spus ca nu are cu ce sa garanteze neavand masina sau locuinta in numele lui, este egal cu zero acest act in cazul in care el nu garanteaza cu nici un bun?

Multumesc inca o data tuturor pentru indrumare si ajutor.
Faceti documentul la notar si va mai descurcati dvs apoi. Vreti sa nu il faceti nici pe acesta?

Puteti sa nu faceti la notar, dar sa fie 2-3 martori prezenti, care nu sunt membri de familie.
martorul este prezent doar ca sa ateste ca s-a semnat in prezenta lui.


Alte discuții în legătură

Contract imprumut la notar daniela_b daniela_b Am imprumutat un amic prin contract de imprumut la notar,si termenul de returnare a imprumutui a trecut si nu mai imi raspunde la telefon si nici nu mai dau de ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut sau altceva? konstantynus konstantynus Salutare!Am o suma de bani imprumutata la cineva si vreau sa fac un act notarial sau contract de imprumut pentru a recupera banii,nu stiu cum se numeste actul ... (vezi toată discuția)
Act notarial pentru imprumut iuliana_iuliana iuliana_iuliana Buna seara! Imi puteti spune, va rog, diferenta intre un contract simplu (fara garantie) de imprumut intre persoane fizice si declaratia pe proprie raspundere ... (vezi toată discuția)