avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Imprumut -cum sa am siguranta ca il recuperez ?
Discuție deschisă în Executare silită

Imprumut -cum sa am siguranta ca il recuperez ?

Doresc sa imprumut o suma de bani mai maricica unei rude apropiate, dar nu doresc sa raman descoperita. Cum pot sa-l imprumut iar in acelasi timp sa fiu acoperit legal, in caz ca nu imi inapoiaza imprumutul sa-l pot actiona in judecata pentru ai pune proprire pe salar sau bunuri. Ce tip de contract am nevoie si unde as putea sa gasesc? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 15:45, 22 Iulie 2013
Imprumutul de consumatie : Art. 2158 NCC si urmatoarele ce-l reglementeaza.

Art. 2158

(1) Împrumutul de consumaţie este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile şi consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeaşi sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeaşi natură şi calitate.
Contractul de imprumut va trebui sa il incheiati neaparat in fata notarului public pt a fi direct titlu executoriu la scadenta si a nu fi nevoit sa mergeti in instanta pt a obtine o hotarare judecatoreasca. Odata cu semnarea contractului de imprumut puteti solicita si institui si masuri asiguratorii (gaj)
Nu este necesara incheierea contractului de imprumut la notar, pentru a avea caracter de titlu executoriu.
Potrivit art. 2157 al. (1) din Noul Cod Civil "În ceea ce priveşte obligaţia de restituire, contractul de comodat încheiat în formă autentică sau printr-un înscris sub semnătură privată cu dată certă constituie titlu executoriu, în condiţiile legii, în cazul încetării prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului" iar art. 2165 din acelasi cod prevede ca "Dispoziţiile art. 2.157 alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi împrumutului de consumaţie."

Prin urmare, puteti merge la un avocat care sa redacteze si sa dea data certa contractului de imprumut.
Contract de imprumut cu ipoteca.
Adica sa garanteze cu casa..
Mergeti la notar.
O cunostinta a dat cu imprumut pe un an suma de 3500 euro si a facut contract la notar fara nici o ipoteca . Au trecut 3 ani si nu a reusit sa isi mai recupereze banii. Persoana respectiva nu are nici un bun propriu in momentul de fata si masina pe care o are e pe firma! Lucreaza pe firma lui din cand in cand si e pe minus in contabilitate. Cunostinta mea a fost sfatuita sa faca plangere penala.......Deci faceti contract de imprumut cu ipoteca pe casa cum a scris si av. lascoschi sau mai bine nu imprumutati si nu o sa aveti griji si bataie de cap.....

Alte discuții în legătură

Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut incheiat sub semnatura privata cu incheiere de data certa data de avocat DanyD DanyD Contractul de imprumut incheiat sub semnatura privata cu data certa prin Incheiere de atestare avocatiala ( cf.art. 3 alin. 1, lit. c Din L: 51/1995, ... (vezi toată discuția)
Bani pt imprumut andu86 andu86 as dori sa stiu si eu daca imprumut pe cineva, un prieten cu o suma rezonabila de bani, si incheiem un act la notar prin care se spune data si modul de ... (vezi toată discuția)