avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept de vizita permanenta, neingradita pentru minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept de vizita permanenta, neingradita pentru minor

Stimati Domni,

Vin in atentia dumneavoastra cu rugamintea de a-mi clarifica doua aspecte legate de dreptul la vizita a fiului meu de catre fostul sot.

Practic, in hotararea de divort ramasa definitiva si irevocabila, Instanta a hotarat sa mi se incredinteze fiul spre crestere si educare si a respins, "ca ramas fara obiect, capatul de cerere privind stabilirea unui program de vizita". Aceasta pentru ca, in timpul desfasurarii procesului de divort, am depus la dosar o declaratie notariala prin care acordam fostului sot "drept de vizita permanenta, neingradita, independenta si indiferenta de hotararea judecatoreasca".

Din 2007 pana in prezent fiul meu petrecea sfarsitul de saptamana, respectiv de sambata (de dupa-amiaza) pana duminica (pana la amiaza) la domiciliul fostului sot. Acest du-te - vino al fiului meu il consider mai putin avantajos decat un program de vizita clar si bine stabilit.

Am citit in cuprinsul topicului "Orarul vizitelor in caz de divort" ( www.avocatnet.ro/content/for... .

Intrebarile mele sunt:
1. Declaratia notariala mentionata mai sus ii da dreptul fostului sot de a pastra pe fiul meu la domiciliul lui sau nu?
2. Daca fostul sot doreste sa plece in vacanta cu fiul meu, in afara localitatii sau tarii, are nevoie de acordul meu pentru ca legal nu poate fara acest acord sau poate sa se deplaseze cu el oriunde si oricand?

Precizez ca in situatia mea, prefer sa ma bazez pe ce este legal, iar bunavointa trebuie castigata cu respectul si consideratia necesare.

Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsurile dumnevoastra.
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2013
Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:18, 16 Aprilie 2013
in lipsa unui program clar stabilit se pot naste abuzuri din partea sotului cu privire la dreptul de vizita. Pentru a merge cu copilul in afara tarii este nevoie de acordul dvs.
in lipsa unui program clar stabilit se pot naste abuzuri din partea sotului cu privire la dreptul de vizita.
Asa este. Insa declaratia notariala imi permite sa-l anunt pe fostul sot ca daca vrea ca baiatul sa petreaca zile la rand la domiciliul lui trebuie sa ceara in instanta un program clar si specific? Ma gandesc la faptul ca daca procedez asa sa nu fie interpretata drept o ingradire a dreptului de vizita. Din acest motiv am formulat intrebarea in asa fel incat sa stiu daca declaratia notariala ii da sau nu dreptul fostului sot de a-l pastra pe fiul meu sa doarma la domiciliul lui...
Stimata doamna, pentru dumneavoastra nu mai exista cale de intoarcere, peste 5 ani copilul va deveni major.
Din cele descrise de dvs., acest copil este prieten bun cu tatal sau si ii face placere sa isi petreaca timp cu dansul.
Orice limitare i-ati impune acum s-ar intoarce impotriva dumneavoastra.
Parerea mea.
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2013
Martonze, utilizator

Cale de intoarcere trebuie intotdeauna sa fie daca sunt incalcate niste reguli. Ma bucur ca fiul meu se intelege bine cu fostul sot. Dar, uitati care sunt dezavantajele pe care le observ:
- ce educatie ii dau baiatului in timpul saptamanii se duce "pe apa sambetei" dupa un week-end petrecut la fostul sot (daca eu sustin sa fie el insusi, se intoarce acasa cu deprinderile copiate de la fostul sot, iar eu nu am divortat degeaba... :)) );
- dezechilibru in calitatea somnului;
- un oarecare dezinteres din partea fostului sot cu privire la timpul petrecut cu fiul meu. La inceput baiatul pleca sambata dimineata si se intorcea duminica seara. De ceva timp pleaca sambata seara si vine duminica dupa-amiaza. Saptamana trecuta s-au intalnit doua-trei ore duminica dupa-amiaza spre seara. Baiatul meu are unde dormi, nu-i trebuie alt pat... :D .

Pe de alta parte, parerea dumneavoastra e importanta. Asa este, peste 6 ani fiul meu devine major, iar fostul sot ii va impune baiatului un program de vizita, ca deh... a crescut mare si nu mai este obligat sa-l primeasca oricand. Adica, bataie de joc se poate, mai devreme sau mai tarziu. Gandesc ca daca deja se stabileste un program de vizita acum, dupa majorat este o alegere atat din partea fostului sot cat si a baiatului cand si cum isi petrec timpul impreuna.

Sa inteleg ca declaratia respectiva ii da dreptul fostului sot sa-l pastreze pe baiat la domiciliul lui, cu sau fara acordul meu, ori nu?

Multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra prompte.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
Neingradit inseamna oricand si oricat.
Nu stiu de ce vorbiti de program de vizita la majorat?!
Peste cateva luni, un an, doi, baiatul dumneavoastra va refuza categoric sa stea in weekend cu tata sau cu mama, el este adolescent in devenire si in aceasta perioada, necesita multa atentie din partea dvs. Veti tremura ca a ramas in oras cu prietenii, va dori sa fie independent, considera ca stie tot si nu are nevoie de sfaturi...
Este normal sa copieze deprinderile tatalui, adultii sunt imitati de copii. Pe cine sa imite, pe vecin?
Parintii sunt exemplul copiilor.

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor, motive temeinice Roxana Ana Cernat Roxana Ana Cernat Stimati Consultanti, Ma adresez dumneavoastra pentru ca stiu ca voi primi un raspuns profesionist intr-o problema de dreptul familiei. Pana acum, am apelat ... (vezi toată discuția)
Program vizita divort angelanoemi angelanoemi Buna ziua. Doresc sa va prezint in mare cazul legat de programul de vizita al copilului meu. In 2011 am divortat, copilul fiind dat spre crestere si educatie ... (vezi toată discuția)
Refuz acord de iesire din tara cand e programul de vizitare, consecinte wakeupdolores wakeupdolores Daca mama copilului doreste sa plece cu copilul din tara cand este programul copilului cu mine pot sa refuz?? Eu am un program de doua dati pe luna (de sambata ... (vezi toată discuția)