avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imobil obtinut inainte de casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imobil obtinut inainte de casatorie

Ce poate face unul dintre soti, care a cumparat o casa inainte de casatorie, pentru a trece si pe celalat sot pe extrasul de carte funciara?
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc.
Cred ca de fapt pe mine ma interesa, ce act ar trebui sa faca sotul. Probabil m-am exprimat gresit.
cred ca trebuie sa aveti in vedere art 321 si 322 din noul cod civil privind locuinta familiei conform carora oricare dintre soti poate cere notarea in cartea funciara a unui imobil ca locuinta a familiei chiar daca nu este proprietarul imobilului.

Text extras din: Codul Civil 2009(r1) - al României

Art. 322. - (1) Fara consimtamântul scris al celuilalt sot, niciunul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuintei familiei si nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectata folosinta acesteia.
(2) De asemenea, un sot nu poate deplasa din locuinta bunurile ce mobileaza sau decoreaza locuinta familiei si nu poate dispune de acestea fara consimtamântul scris al celuilalt sot.
(3) În cazul în care consimtamântul este refuzat fara un motiv legitim, celalalt sot poate sa sesizeze instanta de tutela, pentru ca aceasta sa autorizeze încheierea actului.
(4) Sotul care nu si-a dat consimtamântul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunostinta despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetarii regimului matrimonial.
(5) În lipsa notarii locuintei familiei în cartea funciara, sotul care nu si-a dat consimtamântul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celalalt sot, cu exceptia cazului în care tertul dobânditor a cunoscut, pe alta cale, calitatea de locuinta a familiei.
(6) Dispozitiile alin. (5) se aplica în mod corespunzator actelor încheiate cu încalcarea prevederilor alin. (2).
Dvs ce doriti de fapt ? Ce intelegeti prin a-l trece pe celalalt in cartea funciara ? Sa-l improprietariti sau ce ?
Da, de fapt cred ca la asta ma gandeam, ca ambii soti sa fie proprietarii imobilului.

Alte discuții în legătură

Locuinta familiei si cartea funciara GabituD GabituD Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune. Ce semnificatie are faptul ca locuinta este sau nu inscrisa in Cartea Funciara ca fiind ... (vezi toată discuția)
Evacuare din căminul conjugal nicolaebegan76@gmail.com nicolaebegan76@gmail.com Sunt în prag de divorț și casa este pe numele soției achiziționată în timpul căsătorie poate să mă evacueze înainte de divorț? (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament bun comun de catre unul dintre soti Sofia H Sofia H Poate fi inchiriat un apartament bun comun de catre unul dintre soti, acestia fiind in divort si nefiind partajul facut ? Mentionez faptul ca chiria s-ar vira ... (vezi toată discuția)