avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Locuinta Familiei si Cartea Funciara
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Locuinta Familiei si Cartea Funciara

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune. Ce semnificatie are faptul ca locuinta este sau nu inscrisa in Cartea Funciara ca fiind "Locuinta Familiei"? Mentionez urmatoarele: locuinta(apartamentul) este proprietatea mea, cumparat de dinainte de casatorie cu contract v/c, am extras de CF la acea data (martie 2006)este intabulat dreptul de proprietate in favoarea proprietarului NECASATORIT si este lipsit de sarcini(apartamentul).
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:38, 25 Aprilie 2013
Daca sotia inscrie ca locuinta a familiei acest imobil, nu veti mai putea vinde sau inchiria fara consimtamantul dansei. Nici mobilierul nu-l puteti lua din casa fara consimtamantul dansei.
Notarea din cartea funciara o puteti radia apoi cu hotararea de divort.

Notiune Art. 321
(1) Locuinta familiei este locuinta comuna a sotilor sau, in lipsa, locuinta sotului la care se afla copiii.
(2) Oricare dintre soti poate cere notarea in cartea funciara, in conditiile legii, a unui imobil ca locuinta a familiei, chiar daca nu este proprietarul imobilului.

Regimul unor acte juridice Art. 322
(1) Fara consimtamantul scris al celuilalt sot, niciunul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuintei familiei si nici nu poate incheia acte prin care ar fi afectata folosinta acesteia.
(2) De asemenea, un sot nu poate deplasa din locuinta bunurile ce mobileaza sau decoreaza locuinta familiei si nu poate dispune de acestea fara consimtamantul scris al celuilalt sot.
(3) In cazul in care consimtamantul este refuzat fara un motiv legitim, celalalt sot poate sa sesizeze instanta de tutela, pentru ca aceasta sa autorizeze incheierea actului.
(4) Sotul care nu si-a dat consimtamantul la incheierea actului poate cere anularea lui in termen de un an de la data la care a luat cunostinta despre acesta, dar nu mai tarziu de un an de la data incetarii regimului matrimonial.
(5) In lipsa notarii locuintei familiei in cartea funciara, sotul care nu si-a dat consimtamantul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celalalt sot, cu exceptia cazului in care tertul dobanditor a cunoscut, pe alta cale, calitatea de locuinta a familiei.
(6) Dispozitiile alin. (5) se aplica in mod corespunzator actelor incheiate cu incalcarea prevederilor alin. (2).

Va multumesc pt.raspuns. Ce trebuie facut ca sa aflu daca sotia a cerut acest lucru?
Ori va intrebati sotia, ori cereti un extras de carte funciara pentru informare de la OCPI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament ... barbulescuorlando barbulescuorlando Buna ziua. Trebuie acordul soției la vânzarea unui apartament mostenit în urma decesului părinților de către soț? În actele de sucesiune nu este ... (vezi toată discuția)
Imobil obtinut inainte de casatorie tbia tbia Ce poate face unul dintre soti, care a cumparat o casa inainte de casatorie, pentru a trece si pe celalat sot pe extrasul de carte funciara? (vezi toată discuția)
Dobandirea proprietatii comune in cazul sotilor pentru bunurile dobandite inaintea casatoriei AndreeaSpataru AndreeaSpataru Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreun mijloc de aparare in cazul in care unul din soti, proprietarul apartamentului (unic titular in acte) ... (vezi toată discuția)