avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se pot recupera restantele la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se pot recupera restantele la intretinere

-In luna mai 2010 Asociatia de proprietari a cerut in instanta obligarea unui proprietar la plata restantelor si penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere a sumei de ~12.000 lei pentru perioada martie 2008-martie 2010.
-Cererea a fost admisa, iar instanta a hotarat sa-l oblige pe proprietar (acesta fiind pensionar) la plata lunara a sumei de 250 lei. Executarea a inceput in luna mai 2011, astfel ca pana in prezent s-au recuperat doar 5.750 lei, ramanand de recuperat 6.250 lei.
-In toata aceasta perioada (aprilie 2010-aprilie 2013), respectivul proprietar nu a mai platit nici un leu la cotele lunare de intretinere, astfel ca pe langa acea restanta s-au mai adaugat inca 16.000 lei. Acum datoria se ridica la 22.250 lei.
Doamna administrator a venit astazi cu idea ca daca nu se initiaza pana in iunie 2013 (?) o noua actiune in instanta, datoria se va prescrie. Sincer sa fiu am cam intrat in ceata.
Ar mai fi de mentionat ca respectivul a obtinut dreptul de proprietate pe vremea cand traia sotia dumnealui si pana acum din lipsa banilor nu a facut succsesiunea, ca locuieste impreuna cu fiul sau, nora si o nepoata, acestia fiind angajati, deci avand surse de venit, dar nu participa la plata cotelor.
Asociatia are inscris privilegiul imobiliar asupra apartamentului.
Avand in vedere ca in loc sa scada, datoria sporeste de la luna de luna ce ar trebui sa mai intreprinda asociatia?
Va multumesc,
#-o
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
itoma, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:20, 19 Aprilie 2013
elga50 a scris:

Aveti cumva emisiune umoristica la asociatia dv? :happy:


Am urmarit aceasta discutie si pot sa spun ca parca situatia prezentata de dl itoma a fost copiata de la asociatia noastra.
Profit de ocazie ca sa plang si eu alaturi de acest domn.
Pe langa celelalte, un caz asemanator avem si noi in bloc. Asa ca, la sfarsitul lunii martie cf spuselor dlui administrator, restantele se ridica la aproape 60.000 lei.
Ca fost membru in comitet (plecat prin demisie) am constatat ca luna de luna, in sedintele de comitet, se tot discuta despre restante, se tot propun masuri, printre care si actionarea in justitie a rau-platnicilor, in numar de aprox. 20. Se discuta si atat. Nimeni nu face nimic.
S-au format 2 tabere: a administratorului care doreste inlocuirea presedintelui cu un prieten si vecin, actualul vicepresedinte, cu care de multi ani isi petrece concediile si desigur, tabara presedintelui care provoaca situatii, prin interpusi, care sa-l aseze pe administrator intr-o lumina nefavorabila. Vicepresedintele, la ultima adunare generala a incercat sa-si “aleaga” sotia in comisia de cenzori.
Administratorul este PFA si a functionat din 2008 pana in 2012 fara sa aiba vreun contract/conventie sau altceva cu asociatia, ba mai mult in acea perioada i s-a marit si onorariul de la 800 la 1.000 lei. Cu chiu cu vai in luna mai (ziua 3) anul trecut comitetul a decis sa incheie un contract de administrare care sa intre in vigoare imediat (01 mai) si bineinteles cu o majorare a onorariului de 25% (1.250 lei). Dl administrator nu a semnat contractul decat prin luna noiembrie, presedintele pastrand discretia cuvenita fata de acest decalaj. Cu toate astea, contractul a fost inregistrat cu data de 30 martie 2012 (decizia fiind luata pe 3 mai!), iar onorariul majorat si l-a facturat incepand cu luna aprilie.
Asa ca intrebarea domnei elga50:
“Aveti cumva emisiune umoristica la asociatia dv?” ar trebui sa primeasca un raspuns: Da. Si asemenea emisiuni umoristice sunt si la alte asociatii.
Multumesc doamnei elga50 pentru interventiile Domniei sale pe care le urmaresc de ceva vreme. Informatiile furnizate imi sunt de mare ajutor.


Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
M. Gradinaru, utilizator
1-Lipsa de interes din partea reprezentantului legal al asociatiei pentru buna functionare a asociatiei de proprietari si acceptarea acumularii de sume cu titlu de restanta,pot fi sesizate oficial serviciului specailizat din primarie care poate aplica sanctiuni individuale presedintelui si memebrilor comitetului ,in temeiul disp art 32 al 2 din L nr 230/2007
2-Referitor la conditiile de inregistrare contract de administrare-in 30 martie 2012 in lipsa acordului de vointa a sumat prin semnatura olografa de catre administrator decat prin luna noiembrie demonstreaza indubitabil dezinteres din partea reprezentantilor legali ai asociatiei de proprietari pentru respectarea si aplicarea unitara a normelor in domeniu
Poate fi implicata inclusiv responsabilitatea cenzorului/comisiei de cenzori referitor circumstantele acordarii vizei pentru legalitate a listelor lunare de intretinere in situatia concreta a lipsei raportului juridic si a temeiului legal de plata administrator de imobil-in conditiile inexistentei dovezii de asumare clauze contractual negociate cu asociatia de proprietari decat prin luna noiembrie
ynocentta a scris:

1-Lipsa de interes din partea reprezentantului legal al asociatiei pentru buna functionare a asociatiei de proprietari si acceptarea acumularii de sume cu titlu de restanta,pot fi sesizate oficial serviciului specailizat din primarie care poate aplica sanctiuni individuale presedintelui si memebrilor comitetului ,in temeiul disp art 32 al 2 din L nr 230/2007
2-Referitor la conditiile de inregistrare contract de administrare-in 30 martie 2012 in lipsa acordului de vointa a sumat prin semnatura olografa de catre administrator decat prin luna noiembrie demonstreaza indubitabil dezinteres din partea reprezentantilor legali ai asociatiei de proprietari pentru respectarea si aplicarea unitara a normelor in domeniu
Poate fi implicata inclusiv responsabilitatea cenzorului/comisiei de cenzori ...


Atunci cand administratorul ameninta ca daca i se va mai cere de catre unii membrii ai asociatiei sa respecte prevederile legale o sa puna actele pe masa si o sa lase asociatia balta, presedintele comisiei de cenzori ameninta la randul sau ca daca pleaca administratorul pleaca si el. Mai mult de atat, atunci cand presedintele asociatiei solicita in sedinta ca listele lunare cu cotele de intretinere sa fie aprobate de comitet [cf art.17, (1), lit.p) din Norma metodologica de aplicare a L 230/2007] - o simpla formalitate, de altfel, administratorul, presedintele c. de cenzori, vicepresedintele si alti m. ai c.ex. se opun, afirmand ca este o solicitare ilegala.
Ce se mai poate face?
Multumesc si poate ca cineva o sa-mi dea un sfat!

Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
M. Gradinaru, utilizator
1-Aveti o asociatie de proprietari care functioneaza la "cheremul 'angajatilor,de vreme ce administratorul ameninta ca daca i se va mai cere de catre unii membrii ai asociatiei sa respecte prevederile legale o sa puna actele pe masa si o sa lase asociatia balta,

2-
HG nr 1588/2007 Art. 19
(1) Cenzorul sau comisia de cenzori urmareste si asigura respectarea legalitatii in administrarea bunurilor materiale si a fondurilor financiare ale asociatiei de proprietari.
(2) Comisia de cenzori este formata dintr-un numar impar de membri, care trebuie sa aiba cel putin studii medii.
(3) Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.
(4) Cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(5) Cenzorul angajat sau contractat din afara asociatiei de proprietari poate fi remunerat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(6) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund, personal sau solidar, in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Art. 20
Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si a regulamentelor;
b) verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila
;
d) cel putin o data pe an, intocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.

Este mai mult decat interesanta atitudinea administratoruluio privitor la responsabilitatea si limitele de competenta ale sale si ale cenzorului/comisiei de cenzori administratorul, presedintele c. de cenzori, vicepresedintele si alti m. ai c.ex. se opun, afirmand ca este o solicitare ilegala.


Se pune firesc care sunt competentele cenzorului/comisiei de cenzori din asociatia dvs de proprietari si cum se justifica acordarea lunara a indemnizatiilor ??
Daca la nivelul asociatiei de proprietari este evident ca nu sunt respectate si aplicate normele in domeniu,anumiti reprezentanti isi aroga competente suplimentare -nejustificate,
initial ,pentru clarificarea temeiniceiei si legalitatii activitatii se impune sesizarea oficiala a serviciului specializat din primarie,care in temeiul disp art 55 din L nr 230/2007 exercita controlul asupra activitatii finaciar contabile a asociatiei de proprietari din oficiu,ori la cererea unuia sau mai multor membrii proprietari

Atat in primul caz prezentat (restantier neactionat in instanta cu debite de 3 ani) cat si in acest al doilea caz, administratorul asociatiei nu poate avea raspunderea luarii vreunei decizii. Luarea deciziei si actionarea in instanta este de competenta presedintelui asociatiei asa cum prevede Legea 230/2007:
Art. 31. - (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia. El reprezintă asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie sau în procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor.


Concret, presedintele avand acces la toate documentele, la toate dosarele..., se aseaza in fata calculatorului si face cererea de chemare in judecata a restantierului, solicitand instantei sa-l oblige pe restantier la plata sumei inscrise clar pe ultima lista de plata sau la diferenta dintre acesata suma si cea stabilita deja de instanta in procesul vechi si care se afla acum in stadiul de recuperare esalonata, asa cum ati spus.
La aceasta cerere, presedintele anexeaza, incheierea de infiintare a asociatiei, codul fiscal, notificari daca exista, copii ale listelor de plata existente in asociatie.
Nu trebuie sa se chinuie cineva acum cu calcule si paracalcule ale restantelor, ale penalizarilor.... Acestea se prezinta instantei in copie asa cum exista in asociatie. Abia in cursul procesului, la solicitarea restantierului, instanta poate solicita asociatiei si alte documente, alte inscrisuri ori chiar poate dispune efectuarea unei expertize judiciare cu obiective clare.

Asa ca presedintele si nu administratorul trebuie sa actioneze!

Alte discuții în legătură

Penalizari si restante la cotele de intretinere Anca07 Anca07 In cadrul asociatiei de proprietari exista restantieri ce refuza sa plateasca si penalizarile aferente lunilor restante. Cu toate ca si-au luat angajament ... (vezi toată discuția)
Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)
Recuperarea restantelor martady martady Buna sera Va rog dacă puteți s-mi dați o mana de ajutor: In cazul in care sunt restantieri la plata intretinerii, care este actul normativ conform ... (vezi toată discuția)