Buna,doresc sa ma lamuriti intro chestiune legata de mostenire.Tatal meu vitreg a decedat acum o luna de zile iar in urma lui ca mostenitori legali au ramas mama mea si doi frati,o sora si un frate.A detinut un apartament in coproprietate cu mama iar imediat dupa deces au deschis succesiunea pentru a putea vinde acest apartament.Fratele meu a renuntat la partea lui in favoarea surorii mele printr-un act incheiat la notar deoarece el este plecat in Spania si nu poate veni tot timpul in tara.Pe data de 23 aprilie 2013 trebuie sa se prezinte la notar si mama si sora mea pentru incheierea succesiunii si a contractului de vanzare cumparare intre ele si viitorii proprietari ai apartamentului.Problema este ca sora mea vrea sa renunte la partea care i se cuvine dupa succesiune in favoarea mamei pentru ca aceasta sa-si poata cumpara o garsoniera si sa-si plateasca toate datoriile care au ramas de tatal nostru.Vreau sa aflu daca sora mea renunta la partea ei dupa vanzarea apartamentului trebuie sa o faca prin declaratie la notar nu doar verbal,iar daca nu face declaratia de renuntare dupa ce mama isi cumpara locuinta ei din mostenirea ramasa sora mea mai are vreun drept vreodata sa-si ceara partea ramasa dupa tatal ei.Astept un raspuns si va multumesc pentru ajutor.
Daca ambii copii ai decedatului renunta, alaturi de sotul supravietuitor vor veni la mostenire parintii si fratii/surorile (sau descendentii acestora, prin reprezentare).
Daca fratele a renuntat la succesiune, la mostenire vin sora si mama. Dupa eliberarea certificatului de mostenitor ambele pot vinde imobilul iar din banii primiti se poate cumpara doar pe numele mamei o garsoniera. Sau fiica poate dona cota parte din imobil mamei si apoi sa vanda doar mama singura imobilul, insa ar fi mai costisitoare aceasta varianta.
Daca ambii copii ai decedatului renunta, alaturi de sotul supravietuitor vor veni la mostenire parintii si fratii/surorile (sau descendentii acestora, prin reprezentare).
Sau copiii renunţătorilor, dacă există, dar nu prin reprezentare, ci în nume propriu, ca rude din clasa I (a descendentilor).
Acte mosteniri
cirnu72
Buna ziua, mama mea vine la mostenire bunicii paterne dupa decesil tatalui. La notariat cind noi copii renuntam pt ea ne trebuie titlul de mostenire al ... (vezi toată discuția)