avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neintelegere pentru sucesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neintelegere pentru sucesiune.


Mama a decedat acum 2 saptamani si exista neintelegere pentru sucesiunea apartamentului de patru camere care este trecut pe numele ei.
Mama a spus ca acest apartament imi va ramane mie. Acum a intervenit sora mea si spune ca are dreptul la jumatate din apartament pentru ca asa i-a spus mama (bineinteles ca minte).
Sora mea si-a cumparat apartament anul trecut cu 2 camere prin credit bancar si a primit despagubire de la mama in jur de 60.000-70.000 RON + plus alte ajutoare finaciare pe care le cunoaste numai sora mea.

Sora mea zice ca imi da inapoi jumatate din banii care au fost dati de mama (recunoaste ca mama i-a dat numai 50.000 Ron) pentru a avea si ea dreptul la sucesiune. Eu nu sunt de acord si vreau ca suceiunea sa fie trecuta numai pe numele meu.

Vreau sa stiu ce hotareste instanta in acest caz daca ajungem la proces? Ii va da dreptate surorii mele? Vreau sa specific ca tata si cu unchiul meu (fratele mamei) stiu ca acest apartament a fost lasat mie.
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 23:15, 26 Februarie 2009
Din pacate, actele vorbesc...
Nu contează ce a dorit mama dv. atâta timp cât nu v-a lăsat un testament.
Prin urmare, succesiunea se împarte între moştenitori, respectiv între cei 2 descendenţi, dv. şi sora, în cote egale.
Dacă sora dv. este de acord să vă dea 1/2 din suma primită de sora dv. de la mama, acceptaţi chiar dacă aceasta nu este identică cu cea primită de la mama pentru achiziţionarea apartamentului.
Dacă nu vă veţi înţelege în faţa notarului, veţi ajunge în instanţă, veţi cheltui o grămadă de bani pe avocaţi, pe taxe de timbru şi pe expertiză, veţi pierde mult timp şi veţi consuma mulţi nervi iar, în final veţi ajunge să pierdeţi mai mult decât dacă aţi alege calea necontencioasă.
Trebuie să aveţi în vedere faptul că dreptul sorei dv. este reglementat de lege şi nu poate fi contestat, iar dacă doriţi diminuarea sumei ce i-ar reveni, trebuie să aveţi nişte mijloace de probă "beton". ;)
In primul rand, mostenitorii legali ai mamei dumneavoastra sunteti cele doua fiice i tatal dumneavoastra (sot supravietuitor), in cazul in care parintii erau casatoriti legal si nedivortati la momentul deceului mamei. Apoi, fratele mamei nu vine la mostenirea acesteia, instrucat se afla in grad subsecvent (mai mic decat dumneavoastra, copii) si este inlaturat de la mostenire de dumneavoastra, ca rude de gradul I.
In al doilea rand, numai in situatia in care puteti dovedi ca suma data de mama surorii dumneavoastra, in timpul vietii, a fost o donatie, puteti solicita raportul donatiilor si aveti posibilitatea sa o introduceti in partaj. In nici un caz insa nu puteti inlatura de la mostenire sora (si nici pe tata), pentru a mosteni dumneavoastra singura tot. In instanta, partajul se va dezbate pe toate bunurile ramase de pe urma mamei, se poate tine cont si de donatii, cum v-am spus mai sus, se iau in calcul si cheltuielile cu inmormantarea si pomenirile ulterioare si totul se partajeaza.Evident, in cadrul partajului exista posibilitatea sa obtineti dumneavoastra partamentul in natura si sa-i platiti suorii sulta (partea ei de mostenire in bani), depinde ce variante de lotizare vor fi si pentru care va opta instanta. Daca insa nu puteti face dovada ca mama i-a "donat"suorii acei bani pt.apartamentul sau, acea suma nu intra la partaj pentru ca, in timpul vietii, fiecare este liber sa faca ce vrea cu proprietatea/bunurile sale, poate chiar sa-si vanda totul unor terti sau cui considera.Succesiunile de aceasta maniera sunt dificil de dezbatut si necesita avocat pentru a avea siguranta ca fiecare va castiga ce i se cuvine de drept.Personal, as lua jumatate din cat zice sora ca i-a dat mama si dupa aceea as partaja ce a ramas dupa decesul mamei.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
dandanaua, utilizator
am emis cateva amanunte. mama mea a murit de cancer iar sora mea lociueste in alt oras, deci eu si cu tata ne ocupam de mama (ingrijit + mers cu ea la doctor). un alt amanunt este ca sora mea nu a suportat cheltuiala de inmormantare. sunt aceste amanunte de sus ajutatoare pentru mine?
În primul mesaj nu aţi spus nimic despre tată, astfel încât am crezut că mama a divorţat de el sau că acesta este decedat.
În acest caz, posibili moştenitori sunt: sotul supravieţuitor, şi cele doua fiice ale defunctei.
Mai există o chestiune de lămurit: apartamentul este trecut pe numele mamei, dar a fost achiziţionat în timpul căsătoriei? Pentru că, în acest caz, este un bun comun, astfel că în masa succesorală va intra doar jumătate din acel bun care se va împărţi între moştenitori.
Cu privire la menţiunile făcute ulterior, că sora locuieşte în altă localitate şi că dv. cu tatăl v-aţi ocupat de mama decedată, nu au importanţă decât eventual la partajul cheltuielilor de înmormântare, deoarece dezbaterea unei succesiuni înseamnă împărţirea atât a activului cât şi a pasivului succesiunii. ;)

Alte discuții în legătură

Donatie calin felicia calin felicia Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)
Probleme morale si juridice nushu nushu Buna ziua, am citit destul de multe posturi asemanatoare cu problema mea, dar tot o sa va rog sa imi raspundeti la cateva intrebari. Tatal meu este mort de 7 ... (vezi toată discuția)