avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel national si CCM la nivel de societate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel national si CCM la nivel de societate comerciala

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca exista un CCM incheiat la nivel de societate comerciala, mai are aplicabilitate si CCM la nivel national incheiat ptr. 2011-2014? Mai exact, un angajat care a fost disponibilizat (prin desfiintarea postului sau) contesta in instanta aceasta decizie si face referire la dispozitiile CCM national respectiv la criteriile de disponibilizare prevazute de acesta.( chiar daca el a fost restructurat in baza art.65-66 Codul muncii).
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:37, 21 Aprilie 2013
Din Codul muncii:

Art. 69
(1) In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

(2) In perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.

(3) Criteriile prevazute la alin. (2) lit. d) se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta.
...


Articolul 69 C.mun. nu este aplicabil , in speta ... s-a facut precizarea ca este vorba despre o concediere in baza art.65 C.mun.
Asta am vrut sa-i arat si eu user-ului @cristina69.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere pt motive ce nu tine de persoana salariatului biancad biancad In cazul in care o companie este nevoita sa renunte de exemplu la jumatate din posturile existente in cadrul unui departament datorita scaderii volumului de ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva rodica_ignat rodica_ignat Buna ziua lucrez intr-o firma de constructii care vrea sa demareze procedura de concediere colectiva in urmatoarea perioada. Problema este ca in momentul de ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva, formular de adresa catre agentia de somaj mamy_taty67@yahoo.com mamy_taty67@yahoo.com Buna seara Lucrez intro societate cu 29 de angajati , si din cauza conditiilor economice actuale ,au fost obligati sa isi restranga activitatea fiind ... (vezi toată discuția)