avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO poate anula hotararile judecatoresti?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO poate anula hotararile judecatoresti?

buna seara am si eu o nelamurire ....daca am trimis procesul la cedo si deja miau trimis formularele pt a le completa mar interesa daca cedo poate anula hotararile date dde statul roman sau imi plateste doar daunele cerute
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:42, 24 Aprilie 2013
Se poate sa deschideti o revizuire dupa ce castigati la CEDO sau doar sa primiti daune.
Sau si una si alta.
Depinde...

Nu se anuleaza ceea a decis instanta romana de catre CEDO.
Instanta romana va anula.
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Stimat forumist,

În ceea ce privește ce puteți face după un câștig la CEDO, vă invit să observați articolul publicat aici:

www.avocatnet.ro/content/art...

Dacă înțeleg bine, Curtea Europeană v-a trimis o aplicație pe care să o completați conform - deja mi-au trimis formularele pt a le completa

Fără a dori să fiu pesimist, vă subliniez că acest lucru nu reprezintă nicidecum o admisibilitate în principiu, ci o chestiune prealabilă analizării cauzei dvs. O astfel de comunicare se obișnuiește să fie făcută atunci când aplicantul, care nu are avocat, nu învestește Curtea corespunzător, completând bine cererea-tip și anexând toate actele relevante.

Speranțe mari se fac atunci când cererea este declarată admisibilă în principiu, cauza fiind comunicată părților - trecerea în etapa a doua a procedurilor.

Cu stimă.
Daca m-am plans la CEDO asupra unui mare SUP... fiind agresat de niste politisti....
atunci voi mai putea cere redeschiderea sau ceva?
se va judeca la mine in oras sau la parchetul general sau cum?
Domnule @categoric,

Dacă doar v-ați plâns la CEDO nu puteți redeschide nimic. O simplă plângere - cerere CEDO - nu are nici un efect juridic, așa cum este și normal, de altfel.

Procedurile interne se pot redeschide, ca principiu, doar în cazul unui câștig la Curtea Europeană, prin aceasta înțelegând constatarea violării anumitor drepturi de către Statul Român.

Condițiile redeschiderii procedurilor interne, în materie penală, sunt arătate de Art. 408 ind. 1 Cod procedură penală.

La o analiză extrem de sumară și strict de principiu, vioalrea Art. 3 sub aspect procedural - lipsa unei anchete eficace - nu văd de ce ar genera, neapărat, redeschiderea procedurilor asupra unor terți, câtă vreme consecințele încălcării, precum și neremedierea situației nu ar mai exista, CEDO constatând ineficacitatea anchetei și acordând satisfacție echitabilă. Nu toate cauzele câștigate le CEDO sunt compatibile cu redeschiderea procedurilor interne.

Oricum, din punctul meu de vedere, nu este preferabil să vorbim exclusiv ipotetic. Prin urmare, dacă aveți cerere de Curte Europeană, așteptați să câștigați cauza dvs în fața instanței din Strasbourg și vedeți după aceea ce se poate face pe plan intern, în funcție și de hotărârea obținută.

Cu stimă.
Da, asa cum s-a aratat mai sus, dreptul de a revizui hotararea instantei nationale se redeschide in momentul in care aveti o hotarare CEDO definitiva.

In cazul dvs. Este posibil ca CEDO sa acorde despagubiri daca s-au incalcat drepturi si libertati fundamentale.
O revizuire nu ar putea produce efecte deoarece ar surveni termenul de prescriptie a raspunderii penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire vasile2013 vasile2013 In cazul in care mi-a fost admisa actiunea la CEDO pot solicita si ulterior- dupa aceasta data-, printr-o actiune interna repararea prejudiciului cauzat prin ... (vezi toată discuția)
Hotarare interna definitiva casata de c.e.d.o lucian79 lucian79 daca dau statul roman in judecata,in urma unui proces penal unde s-a dat hot.definitiva de condamnare de 10 ani,iar curtea europeana gaseste ca s-au incalcat ... (vezi toată discuția)
Procedura cedo in cazul radierii de pe rol sanduroman sanduroman Am primit raspund de la CEDO dupa o perioada lunga, 10 ani. Contrar asteptarilor, instanta europeana nu raspunde la toate capetele grave de cerere din ... (vezi toată discuția)