avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neplata salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neplata salariului

Buna ziua. D e 2 luni nu am mai incasat salariul decat cate 100 ron la o saptamana doua. As vrea sa renunt la job, deoarece sunt sigura ca nu voi mai primi banii, dar vreau sa dau firma in judecata. Imi puteti explica pasii pe care trebuie sa-i urmez, costurile pe care la implica acest fapt, carei instanta ma pot adresa? ITM-ul nu ii poate obliga sa-mi plateasca salariu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:09, 22 Aprilie 2013
Dv. va puteti da demisia ca urmare a neplatii salariului.
Pentru a recupera salariile restante trebuie sa chemati societatea in judecata printr-o actiune introdusa la tribunalul din judetul unde aveti domiciliul.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza carreia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizare la itm (neplata salariului) CristinaDee CristinaDee Buna seara, Daca ma poate lamuri cineva in legatura cu o reclamatie pe care as vrea s-o depun la ITM. (vezi toată discuția)
Firma in faliment, salarii restante, concediu neplatit maria1956 maria1956 buna ziua, sunt angajat de 2ani la o firma de paza.cu acte in regula ,acum ni s-a spus ca aceasta intra in faliment...nu am primit salariile pe 3luni si nici ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu elenaaniculaesei elenaaniculaesei buna seara, Am lucrat la o firma de distibutie de la care am plecat deoarece nu plateau salariile la timp.Am ramas cu luniile august,septembrie si cateva zile ... (vezi toată discuția)