avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neacceptarea mostenirii in termen de 6 luni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neacceptarea mostenirii in termen de 6 luni

Bunaziua,
As dori sa aflu solutia la urmatoarea speta: sotia M are testament ca legarata universala, redactat acum vreo 20 de ani, nerevocat, de la sotul ei S, care a decedat in decembrie 2007. Ei n-au copii. Sotia n-a dat decaratia de acceptare a mostenirii, pana acum, la notar.Dar a acceptat tact, deoarece locuieste in apart., plateste darile, ia pensia de sotie de veteran, a inchiriat o alta casa din provincie, la care plateste si darile. Daca ea decedeaza, mostenitorii ei pot face doua succesiuni succesive?Mai pot ei accepta mostenirea sotului S, cu declaratie a 2 martori ca ea, M, a acceptat tacit?Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 20:23, 27 Februarie 2009
themis,
mea culpa, am o speta anterioara lui 52 si atunci cum murea unu' venea a doua zi inspectorul fiscal, se uita prin casa, prin gradina, pe la banci si stabilea impozitul succesoral. plateai si dupa aceea mergeai la notar sa-ti scoti certificatul de mostenitor.
astazi, tot impozit succesoral de fapt este, dar e valoarea stabilita de notar! deci atunci era in doi pasi si plata impozitului era dovada de acceptare. atunci termenul era de 30 de ani, motiv pentru care platea succesorul taxa, si daca nu vroia sa vanda nu trebuia sa se grabeasca cu certificatul si cu intabularea, caci conf. decretului-lege 115/1938, per mortis causa succesiunea nu trebuia intabulata pentru a fi opozabila erga omnes (ca si acum dealtfel). azi, facandu-se totul la notar, ai acceptat, ai platit, ai plecat cu certificatul "intr-o mutare".
ce vroiam sa spun este ca un contract de inchiriere are un alt regim si faptul ca el se continua nu reflecta neaparat acceptarea succesiunii. eu am un apartament cu nevasta mea pe care il inchiriem. eu mor, ea ce ar trebui sa faca (in afara ca se bucura:)) - sa-i dea afara pe chiriasi. nu merge din motive care nu isi au locul sa le dezbatem aici. continuarea chiriei este mai degraba un act de administrare al patrimoniului si nu pot sa ma uit prea stramb la judecator daca nu mi-l accepta ca act de dispozitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moºtenitori co_misaru co_misaru suntem 2 fraţi. tatăl nostru s-a recăsătorit cu o femeie care avea deja 1 copil şi au mai făcut unul împreună. tatăl a decedat. cum se împarte masa ... (vezi toată discuția)
Succesiune prescrisa emitoma emitoma Ce se intampla spre exemplu daca sotia supravietuitoare ,ca unic mostenitor de drept ,nu deschide si deci nu accepta succesiunea in termenul de 6 luni ? Cui ii ... (vezi toată discuția)
Vă deranjez cu o rugăminte. poate cineva să-mi trimită o ... nicu_eden nicu_eden Vă deranjez cu o rugăminte. Poate cineva să-mi trimită o speță cu partajul judiciar în care instanța i-a atribuit imobilul succesoral neparatajabi in ... (vezi toată discuția)