avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se poate cere schimbarea incadrarii juridice, in apel?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se poate cere schimbarea incadrarii juridice, in apel?

Dupa solutionarea cauzei la fond, se declara apel impotriva sentintei. In apel, partile vatamate/parti civile, pot cere schimbarea incadrarii juridice a uneia dintre fapte? De menţionat ca, in plangerea prealabila formulata la parchet, partea vatamata a descris faptele si a solicitat tragerea la raspundere penala a faptuitorului, incadrarea juridica a faptelor fiind facuta, evident, de catre organele de cercetare penala. In cursul judecatii in prima instanta, nimeni nu s-a sesizat ca, din probele administrate, reiese ca fapta savarsita are o alta incadrare juridica decat cea pentru care a fost sesizata instanta (ex.: nu este furt, este abuz de incredere). Daca se schimba incadrarea in apel, se mai restituie cauza la procuror pentru a se face cercetare pe noua incadrare?
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 18:32, 27 Februarie 2009
Schimbarea incadrari juridice se poate ecer si in apel, si se pune in dicutia partilor iar daca nu este necesara administrarea unor probe care ar intirzia judecata nu se trimite cauyza la procuror.
Avem a multumi.Dar instituirea sechestrului asigurator.Poate partea civila sa ceara luarea acestei masuri, in apel?
Da ,se poate cere instituirea sechestrului asiguratoriu.De asemenea,se poate cere in apel schimbarea incadrarii faptei cercetate si judecate la fond,iar instanta,in acest caz,poate dispune trimiterea dosarului la parchet pentru aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate schimba incadrarea faptei propusa de procuror? mihaela1985 mihaela1985 Buna ziua! As dori sa stiu daca se poate schimba incadrarea faptei propusa de procuror? Dupa spusele inspectorului care se ocupa de caz si faptele ... (vezi toată discuția)
Schimbarea incadrarii juridice Statescu Statescu Buna ziua! Plangerea prealabila s-a facut pentru art.180,al.2 CPen.(pentru 16-18 zile pe certif. medico-legal). In cursul procesului la judecatorie (fond) ... (vezi toată discuția)
Minciuna dosar penal dia2120 dia2120 partea vatamata si-a facut completare la prima declaratie spunand 3 minciuni,una a contribuit fff mult la schimbarea incadrarii din furt in talharie. din ... (vezi toată discuția)