avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie vs concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie vs concediere

Buna ziua.
Am fost angajata in 2011 cnf Lg 76/2002 absolvent de studii superioare- ca 'Functionar economic,financiar si preturi
Ma intereseaza sa stiu ce salariu minim ar trebui sa primesc. In cazul in care demisionez imi revine vreo obligatie de plata catre stat? sau doar angajatorului?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 4 Iulie 2013
1. Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară, indiferent de studiile necesare ocuparii unui post.
In speta, salariul minim brut care se poate primi este de 750 lei.

2. Art. 83 din Legea nr.76/2002:
(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.

(2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
.....

Prin urmare, in situatia in care c.i.m. inceteaza prin demisie , angajatorul nu este obligat să restituie, în totalitate, AJOFM-ului sumele încasate pentru dvs.
In acest caz,ce este cel mai bine sa fac ? sa-mi dau demisia ?(eu nu am nimic de platit daca fac acest lucru-demisionez?
Daca va dati demisia nu se restituie nimic de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prin l 76/2002 angajatorul primeste 1,5 salarii minim brut timp de 1 an deac sorina deac sorina la incadrarea in munca a somerilor din randul absolventilor,conditia fiind de a mentine contractul de munca timp de trei ani altfel trebuie sa restituie ... (vezi toată discuția)
Subventii de la stat pentru absolventi OEniko OEniko Buna ziua! Eu am fost angajata la 8 luni de la terminarea facultatii, iar angajatorul a primit lunar de la stat 750 RON. Desi nu au trecut cele 12 luni de ... (vezi toată discuția)
De ce nu mi se accepta demisia? Ciubotzel Ciubotzel Buna ziua, Am o mica/mare problema la locul de munca: intentionez sa demisionez prin articolul 55 litera b (acordul partilor) si nu mi se aproba demisia. ... (vezi toată discuția)