avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva dupa intorcecera din concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva dupa intorcecera din concediu de ingrijirea copilului

Buna-ziua,
In data de 05.04.2013, m-am reintors la servici din concediu pentru ingrijirea copilului (defapt am beneficiat de 2 concedii de ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani neintrerupt), urmeaza sa se faca concediere colectiva cu acodarea salariilor compensatorii, eu as dori sa pot sa beneficiez si eu de acest lucru, dar am fost imformata de colegele de resurse umane ca nu pot sa emita o decizie de concediere colectiva pt mine decat dupa 6 luni de la intorcerea din concediu de ingrijirea copilului, este adevarat? Nu pot renunta la acest drept prin semnarea unui act prin care imi exprim dorinta de a fi concediata colectiv, si astfelsa pot sa plec mai devreme de cele 6 luni? Concedierea colectiva ar urma sa aiba loc la sfarsitul lunii mai. Eu stiam ca doar pentru necorespundere profesionala nu as putea fi data afara mai devreme de cele 6 luni?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 30 Aprilie 2013
Da, este adevarat ... potrivit art.25 alin.3 din OUG nr.111/2010, angajatorului ii este interzis sa va concedieze la revenirea din CCC pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

OUG nr.111/2010, art.25:
......
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

Interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective far niciun impediment.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Buna-seara,
Am citit si eu art.25 alin.2 si 3
2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
Si consider ca este o scapare in el, si anume este mentionata salariata aflata in concediu pt cresterea copilului pana la un an respectiv 3 ani despre cele care au optat pentru 2 ani nu se pomeneste nimic? Credeti ca ar putea fi o "portita" pentru mine, eu am optat pentru varaianta pana la 2 ani.
Multumesc.
Nu este nicio scapare ... forma actuala a art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010 este :
(2)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b)salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3)Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea salariatei revenita din concediu crestere copil Herra_ Herra_ Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:concediere salariata revenita din CCC Salariata ar vrea sa o disponibilizam, patronul ar fi de acord (asta intre ... (vezi toată discuția)
Desfiintare contract de munca dupa revenire din concediu de crestere si ingrijire copil 10 luni madyyy13 madyyy13 Buna ziua . M-am intors pe 3 ian 2013 din concediu de crestere si ingrijire copil 1 an, in care am stat 11 luni fara 3 zile si beneficiez de stimulentul de ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim dupa incetare suspendare pentru cic IoanaSzabo IoanaSzabo Am o salariata care este in CIC pana la data de 05.05.2017 , care nu a luat legatura cu unitatea si nici nu si-a facut cerere de revenire. In cat timp de la ... (vezi toată discuția)