avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicare abuziva a autoturismului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicare abuziva a autoturismului

Buna ziua,
As dori sa cer un sfat referitor la promovarea unei actiuni in instanta impotriva politiei locale pricinuite de ridicarea abuziva a autoturismului propietate personala.
Pentru o mai buna expunere a cazului voi prezenta succint situatia de fapt:
Autoturismul in cauza era parcat in fata unei porti ce deservea o curte interioara a unui vecin, semnalizata cu panou corespunzator pentru accesul auto. Autoturismul se afla in afara partii carosabile, pe trotuar, si nu bloca in niciun fel circulatia publica. In preajma locului de stationare a autovehicului nu era aplicat in schimb niciun panou aditional de avertizare asupra ridicarii autovehiculelor. Un aspect ce ar putea fi important in rezolvarea spetei ar putea fi faptul ca in interiorul curtii respective functioneaza un cabinet stomatologic, dar voi reveni la acest fapt mai tarziu.
In procesul verbal de dispunere a ridicarii am fost instiintat ca am incalcat prevederile art. 7, lit. h) din Legea politiei locale nr. 155/2010, coroborate cu prevederile art. 64 alin. 1 din OUG nr. 195/2002, care dispune: ,,Politia rutiera poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila si care constituie un obstacol pentru circulatia publica." Din descrierea situatiei de fapt rezulta clar faptul ca cele doua conditii cumulative necesare pentru dispunerea ridicarii nu au fost implinite.
In plus, imi este invocat si textul unei Hotarari a Consiliul Local, fara a-mi fi indicat articolul nerespectat. In urma analizei respectivului text am descoperit de asemenea un articol care imi este avantajos: ,,actiunea de ridicare se va desfasura doar la solicitarea si in prezenta agentilor constatatori.Agentii constatatori abilitati sa aplice prevederile prezentului Regulament sunt ofiterii si agentii Politiei Rutiere, pentru drumurile publice, si personalul Politiei Locale imputernicit de Primarul Municipiului X , pentru alveole si statii ale mijloacelor de transport in comun,trotuare,parcari , zone nepermise si spatii verzi.In toate aceste cazuri, este obligatorie prezenta panourilor aditionale de avertizare privind ridicarea autovehiculelor si/sau remorcilor." Iata deci ca nici acest aspect, al prezentei unui panou aditional, nu a fost indeplinit.
As mai putea de asemenea sa invoc ca nu am fost anuntat in niciun fel de faptul ca masina a fost ridicata si puteam sa am un soc in momentul in care am constatat ca masina nu este prezenta la locul unde am lasat-o ultima data, deducand prin aceasta ca mi-a fost furata. Dar nu vreau sa intru in aspecte secundare care poate sunt mai greu de demonstrat sau nepertinente, consider ca motivele invocate sunt suficiente.
Dupa cum am mentionat in descrierea situatiei de fapt, ar putea constitui un obstacol in castigarea procesului faptul ca in interiorul curtii functiona un cabinet stomatologic? Poate fi considerat cabinetul o institutie publica si s-ar putea invoca faptul ca am blocat accesul, eventual ei aflandu-se intr-o situatie de urgenta? (de exemplu nevoia interventiei serviciului medical de urgenta in cazul unui pacient) Ma gandesc ca ar fi singurul aspect nefavorabil.
M-ar interesa care sunt etapele cererii de chemare in judecata si care ar fi sansele sa castig acest proces in urma expunerii cazului si eventual in urma unei jurisprudente favorabile.

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Proces verbal de dispunere a ridicarii unui autovehicul stationat neregulamentar tgm tgm Buna ziua, As dori sa ma interesez ce sanse de castig am, daca contest procesul verbal de ridicarea masinii pt stationare neregulamentara? Mentionez, ca ... (vezi toată discuția)
Parere privind ridicare auto niculaet niculaet Buna ziua! As dori o parere juridica in urmatoarea speta: In cursul zilei de astazi, masina unui prieten a fost ridicata de pe Calea Giulesti, de catre firma ... (vezi toată discuția)
Ridicari autoturisme. pot castiga plangerile contraventionale? cristianstefanescu cristianstefanescu Buna ziua Astazi 2 masini mi-au fost ridicate, a mea si a pritenei mele, pe motiv de parcare pe trotuar in sectorul 6 pe str. Calea Apeductului in ... (vezi toată discuția)