avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un raspuns privind partajul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un raspuns privind partajul

Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea mostenire dupa moartea parintilor ei .Eu m-am mutat la casa parintilor mei ,dar inainte de a deceda parintii mei,atat mie cat si fostei sotii ne-au facut act de vanzare cumparare cu drept de intretinere .Dupa moartea parintilor mei avem dreptul la casa cat si la pamant o cota egala de 50% ea si 50% eu ,iar pana in prezent noi nu am dorit sa facem partajul nici la casa si nici la bunurile pe care le-am facut impreuna pana cand ne-am despartit .Eu intre timp m-am recasatorit legal si locuiesc cu actuala sotie in casa parintilor mei si am cumparat mobila impreuna si am reconditionat casa (montat termopane , centrala ,refacut baia si alte reconditionari )toate acestea facandu-se pe banii mei si ai actualei sotii ,iar pentru tot ce am facut de cand m-am despartit am acte .
Intrebari :
1. In cazul in care eu decedez ce drepturi are actuala mea sotie referitor la cele prezentate mai sus ?
2. Ce acte trebuie intocminte ca in cazul decesului meu actuala sotie sa nu poata fi data afara din casa de catre fosta sotie si de catre fiul meu?
3 .Pot sa-i fac un act la notar actualei mele sotii ca pe partea mea de 50% dupa moartea mea sa ramana numai ea mostenitoare , iar dupa moartea si a ei atunci fiul meu sa mosteneasca toata casa?
Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:30, 29 Aprilie 2013
In cazul in care decedati, actuala sotie si fiul vor mosteni cota de 1/2 ce o aveti prin dobandire impreuna cu fosta sotie(cealalta jumatate) a casei in care locuiti acum .

Actualei sotii , pentru a "o feri " de eventualele neplaceri ce s-ar putea isca dupa decesul dvs, i-ati putea vinde cota dvs din aceasta casa dar asta nu inseamna ca se vor stinge eventualele conflicte intrucat vor fi proprietari in indiviziune pe aceeasi locuinta si fosta si actuala sotie , impreuna cu fiul dvs , trai bun in comun neavand nimeni acolo.

Pentru a simplifica oarecum situatia trebuie sa faceti partajul, acum cat sunteti in viata, cu orice risc de cearta cu femeile din viata dvs
@doinita fara a si schimba regimul matrimonial daca domnul este casatorit sub regimul comunitatii legale nu poate sa vanda, caci efectul este acelasi....
Faceti partajul stimate user! Oricum la mostenirea dvs vine copilul si Sotia actuala .
1.daca eu ii vand actualei mele sotii cota mea de 50%,iar dupa decesul meu fosta sotie si fiul meu au dreptul la lucrurile pe care eu le-am facut cu actuala sotie?
2.daca actuala sotie pleaca in localitatea de unde este la casa ei proprie si nu vrea sa-i dea partea de 50%care ia revenit dupa vanzarea partii mele fiului meu acesta poate vinde casa fara semnatura actualei mele soti?
3.daca eu ii vand actualei mele sotii cota mea de 50%,iar dupa moartea mea si a ei fiul meu mai are dreptul sa intre in posesia casei?
Fara sa faceti intai partajul bunului, nu puteti vinde. Apoi, ca sa vindeti sotiei, trebuie sa va schimbati regimul matrimonial.
Dupa dezbaterea mostenirii, fiul isi poate vinde doar cota lui. Cum nu cred sa gaseasca client, va trebui intai o actiune de iesire din indiviziune, sa-i plateasca sotiei dvs aferent cotei sale, abia apoi poate vinde tot imobilul, daca si mama sa e de acord.
Fiul dvs n-o mosteneste pe sotia dvs, ci numai pe dvs. Va conta cine din dvs va deceda primul.


1.si daca eu nu fac partajul cu fosta sotie atunci ce acte trebuie sa-i fac actualei mele sotii pentru ca fiul meu sa nu o poate scoate din casa dupa moartea mea si nici sa nu-i poata lua lucrurile care le face cu mine ,tinand cont ca noi acum am facut imbunatatiri la casa si avem acte pentru tot ce am facut.
2.daca partajul nu este facut copilul meu are voie sa o scoata afara din casa pe actuala mea sotie daca ea are dreptul de la mine de 50%?

Alte discuții în legătură

Doresc un raspuns concret la acest subiect dodorel62 dodorel62 Am fost casatorit si acum am divortat,iar in urma castoriei a rezulta un baiat care acum are 18 ani. Inainte de a deceda parintii mei atat mie cat si fostei ... (vezi toată discuția)
Problema cu acte notariale ce trebuie facute dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Am fost casatorit 18 ani , iar parintii mei mi-au lasat casa mostenire in urma semnarii unui act de vanzare cumparare cu drept de intretinere ... (vezi toată discuția)
Probleme cu partaj inca nerezolvat dodorel62 dodorel62 Buna diminineata. Problema mea sta in felul urmator si doresc un raspuns sincrer. M-am despartit de fosta sotie cu care am un baiat de 20 de ani care este ... (vezi toată discuția)