avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc un raspuns concret la acest subiect
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc un raspuns concret la acest subiect

Am fost casatorit si acum am divortat,iar in urma castoriei a rezulta un baiat care acum are 18 ani. Inainte de a deceda parintii mei atat mie cat si fostei soti ne-a facut un act de vanzare cumparare cu drept de intretinere avand astfel 50% din casa si 50% din pamant in prezent parintii mei sunt decedati .Dupa divort eu fosta sotie a ramas cu baiatul in apartamentul ei care ia revenit dupa moartea fostilor socri,iar eu m-am mutat la casa parintilor mei.
Dupa ce m-am despartit eu m-am recasatorit legal ,iar eu cu fosta sotie m-am inteles ca atat cat traim noi sa nu vindem niciodata partea fiecaruia care ii revine si dupa moartea noastra casa sa revina in totalitate fiului nostru partajul nemai facandu-se.
Intrebarile mele sunt :
1.Eu avand 50% pamant si casa pot face un act la notar actualei mele soti ca in cazul in care eu decedez ea sa ma mosteneasca pe mine si sa nu poata vande sau lasa mostenire copiilor ei nimic din ce-i revine,iar si dupa decesul ei sa-i ramana tot fiului meu?
2.Ce acte as putea sa inchei ca in cazul unui deces al meu actuala mea sotie sa nu poata fi scoasa afara din casa de fosta sotie cat si de fiul meu?
3.Ce drepturi poate avea actuala mea sotie tinand cont ca suntem casatoriti legitim in cazul in care eu as deceda si cum poate sa locuiasca in casa pana cand si ea decedeaza fara ca fosta sotie cat si fiul meu sa nu o dea afara din casa.
4.Daca inca eu nu am facut partajul cu fosta sotie si acum impreuna cu actuala sotie mai facem ceva la casa si cumparam anumite lucruri actuala mea sotie dupa decesul meu are dreptul la aceste lucruri cat si la tot ce am investi in casa?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alexandrina Mihai , 14:49, 7 Septembrie 2012
Din moment ce v-ati inteles cu fosta sotie sa lasati totul copilului dvs. de ce doriti sa mai faceti acte pe cota dvs. cu actuala sotie ?
Puteti sa faceti o constituire de uzufruct viager pentru actuala sotie, modalitate prin care are un drept pe perioada vietii ei de a locui fara sa fie deranjata, mutata etc. de nimeni.
Deci nici fosta sotie , nici copilul dvs. nu vor putea sa o dea afara fara acceptul ei in scris (Declaratie de renuntare, autentificata la notariat.)
In cazul in care faceti investitii cu actuala sotie, si nu constituiti nici o alta clauza privind dreptul de proprietate, va beneficia, daca o va cere , de un drept de creanta, pentru sumele pe care credeti ca le-ati investit impreuna. Daca cu actuala sotie veti avea copii , ei vor veni la mostenire in concurs cu actualul copil, fiind mostenitor rezervatar.
De ce nu intocmiti un contract de vanzare-cumparare pe numele fiului dvs, constituind in acelasi timp uzufructul pentru toate persoanele (dvs., actuala sotie uzufruct pe cota ce o detineti in momentul de fata iar fosta sotie pe cota ei). In acest mod rezolvati toate problemele si nici fiul dvs. nu poate sa faca nimic fara acordul dvs.
Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un raspuns privind partajul dodorel62 dodorel62 Eu am fost casatorit si in urma casatoriei a rezultat un baiat care acum are 19 ani,iar el sta in prezent cu fosta sotie la apartamentul pe care ea il avea ... (vezi toată discuția)
Problema cu acte notariale ce trebuie facute dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Am fost casatorit 18 ani , iar parintii mei mi-au lasat casa mostenire in urma semnarii unui act de vanzare cumparare cu drept de intretinere ... (vezi toată discuția)
Probleme cu partaj inca nerezolvat dodorel62 dodorel62 Buna diminineata. Problema mea sta in felul urmator si doresc un raspuns sincrer. M-am despartit de fosta sotie cu care am un baiat de 20 de ani care este ... (vezi toată discuția)