avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Carnet de sofer
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Carnet de sofer

Daca conduc pe teritoriul tarii Romaniei si ma opreste politia,imi cer carnetul de sofer ,le spun ca nu il am la mine,iau amenda si trebuie sa ma prezint la un sediu de politie in termen de 10 zile cu carnetul sa fac dovada,sau care este sanctiunea in momentul neprezentarii carnetului de sofer?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:38, 29 Aprilie 2013
Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).

nu trebuie sa va prezentati la politie in termen de 10 zile cu permisul ca sa faceti dovada.
daca nu aveti permisul asupra dvs. are politia grija sa va verifice daca detineti un permis de conducere valabil.
daca nu detineti un permis valabil va veti duce mai devreme de 10 zile la politie dar pentru declaratii.
Buna ziua,

Potrivit art. 35 alin. (2) din OUG nr. 195/2002 "Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie [potrivt art 102 alin. (1) pct. 18] si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 - 8 puncte amenda cu mentiunea ca un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului).

De asemenea, pe langa sanctiunea amenzii se vor aplica si 4 puncte de penalizare [art. 108 alin. (1) lit. c) pct. 2 ].

Avocat Costi Boncu
costiboncu a scris:


De asemenea, pe langa sanctiunea amenzii se vor aplica si 4 puncte de penalizare [art. 108 alin. (1) lit. c) pct. 2 ].

Avocat Costi Boncu



Art.108. - (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
c) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
2. refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, al celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului;

Daca nu ai ce prezenta de ce sa refuzi?

Daca nu ai documentele primesti amenda, daca le ai si refuzi sa le prezinti la cererea politistului primesti si punctele de penalizare.

"Domnule politist nu am permisul si refuz sa il prezint!" :beer:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprezentare acte la control, consecinte ContSters66930 ContSters66930 Buna ziua, Imi puteti spune ce articol se aplica pentru neprezentarea actelor la control, la solicitarea politstului. Si as mai dori daca se poate daca ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal neacordare de prioritate la trecerea de pietoni SorinST SorinST Buna seara, Am fost oprit la 30m de trecerea de pietoni de un agent de politie care mi-a intocmit un proces verbal in care sutine ca nu am acordat prioritate ... (vezi toată discuția)
Amenda itp expirat eu1983 eu1983 Buna ziua , La o depasire de viteza, m-a oprit politistul si la verificarea documentelor s-a constatat ca aveam ITP-ul expirat . Am pe proces trecute 2 ... (vezi toată discuția)