avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locatari vs. proprietar spațiu comercial parter. Care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locatari vs. proprietar spațiu comercial parter. Care sunt obligațiile fiecăruia?

Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, prevazut din constructie cu acoperis tigla, iar la parter sunt doar spatii comerciale. Particularitatea constructiei consta in faptul ca, pe una dintre laturi, spatiile comerciale sunt extinse cu circa 5 m (gen apendice). Cu alte cuvinte, parterul este mai mare cu 1/3 fata de "amprenta" pe sol a blocului de apartamente(sub forma literei "L"). Totul este din constructia initiala a imobilului, totul inchis, fara logii. Deasupra spatiilor comerciale de la parter, care ies in afara blocului, este o terasa orizontala, hidroizolata cu bitum, necirculabila si fara sistem de acces.
Proprietarul spatiilor comerciale(o asociatie COOP din localitate) a refacut de curand hidroizolatia de pe terasa, din fonduri proprii.
Acum, noi locatarii, dorind sa reparam acoperisul de tigla, am solicitat celor care detin spatiile comerciale sa participe financiar alaturi de noi, functie de cota parte indiviza ce le revine, mai putin suprafata laterala(cu terasa proprie), care nu se afla sub acoperis.
Ei refuza, invocand faptul ca nici noi nu am participat la reparatia terasei, care in opinia lor ar fi tot spatiu comun cu toti locatarii, desi aceasta se afla doar deasupra lor.
Intrebare: este acea terasa "spatiu comun"?
Astept o parere competenta si argumentata.
Stima
Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:08, 24 Octombrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teebuie vazut cum a fost calculata cota parte indiviza, ce suprafata utila a spatiilor comerciale a fost luata in considerare, cu sau fara terasa respectiva.
Daca terasa respectiva nu este in folosinta comuna(nu avem acces la ea), nu acopera nimic din spatiile locatarilor, ci doar spatii comerciale ... atunci terasa poate fi considerata spatiu comun intre locatari si asociatia COOP, proprietara acestor spatii?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2017
tehtronics, utilizator
Atat timp cat si acoperisul si terasa necirculabila fara acces fac parte integranta din imobilul de locuit in comun,acestea reprezinta parte comuna
Conveniti cu reprezentantii spatiilor de la parter sa contribuie cu diferenta dintre c/v executie hidroizolatie terasa imobil si suma achitata de acestia pentru refacerea hidroizolatiei terasei necirculabile deasupra parterului imobilului
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie vazut ce este prevazut in documentele de achizitionare a apartamentelor soi ale dvs. si ale lor - daca puteti avea acces la ale lor!
Daca proprietarii spatiilor comerciale au si spatii care sunt incluse in imobil (ca si cum ar fi apartamente), atunci, logic ar fi ca in actele de proprietate a proprietarilor spatiilor comerciale sa gasiti cota parte indiviza de proprietate, proportional cu suprafata utila a spatiului, deci ar fi trebuit sa participe cu costuri la tot ce inseamna cheltuieli pe cota-parte indiviza de proprietate - inclusiv a acoperisului, de la darea in folosinta a blocului, pana in prezent. Ca nu ati facut acest lucru pana acum, este alta discutie...
Cu privire la acel apendice (stiu despre ce este vorba, avem si noi asa ceva), acesta apartine 100% proprietarilor spatiilor comerciale deoarece doar ei le folosesc.
Trebuie mers la sediul firmelor respective sa discutati, desi va fi foarte greu. Bine ar fi daca ati avea si un extras de carte funciara cu schite si alte alea; puteti cere si ajutorul primariei din localitate.
Exact asa consideram si noi, locatarii ...
Acoperisul este spatiu comun (locatari+proprietar spatii comerciale), iar terasa le apartine doar lor, locatarii neavand obligatii. Ramane de vazut cum ii lamurim. Pana la judecata...

Alte discuții în legătură

Buna ziua terasa sub care sunt spatii comerciale dar face parte ... IONESCU CONSTANTIN IONESCU CONSTANTIN Buna ziua Terasa sub care sunt spatii comerciale dar face parte din bloc este considerata parte comuna ? La hidroizolatia terasei trebuie sa contribuie si ... (vezi toată discuția)
Calcul cota parte indiviza la bloc cu unități comerciale ... M_P M_P Cum se calculează Cota parte indiviza la un bloc care are unități comerciale la parter. Blocul are 3 scări iar unitățile comerciale sunt la parter. Se ia ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)