avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pasapoarte pentru minori si stabilirea domiciliului in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pasapoarte pentru minori si stabilirea domiciliului in alta tara cand tatal refuza sa-si dea acordul

buna seara, sora mea este divortata si copii au fost incredintati dinsei, dar in sentinta scrie ca ; esercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti; sotul nu are drept la vizita deoarece in tribunal nu a cerut asa ceva, trimite pensia alimentara regulat dar de 1 an de cind au divortat nu a venit sa vada copii niciodata. intrebarea este: sora mea poate face pasapoartele copiilor fara semnatura tatalui? cum poate face pentru scoaterea copiilor din tara?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:12, 1 Mai 2013
nu, nu poate face pasaport copiilor decat cu acordul expres al celuilalt parinte
dupa cum am spus tatal nu a venit sa vada copii deloc si nici nu a cerut orar de vizita, el este in italia dar surori mele nu vrea sa ii semneze aprobarea pentru a scoate copii din tara spunand ca asa o pedepseste. Cum ar putea dinsa face pentru a putea scoate copii din tara? ce cai de atac sunt? eu sunt in italia si vreau sa o aduc la mine asa iar fi mai usor si ar putea oferi copiilor un viitor. Avocata dinsei a spus ca sa nu ceara in tribunal incredintarea totala a copiilor sau accordul pentru a face passapoartele sau sa mentioneze ca vrea sa plece in strainatate deoarece risca sa piarda copii. Cum deve proccedere? Ce sanse are?
Sora dvs. are nevoie de o declaratie notariala de acord din partea fostului ei sot, pentru ca asa cum spuneti , minorii au locuinta stabilita la domiciliul mamei, insa exercitarea autoritatii parintesti apartine ambilor parinti si nu numai mamei.
Prin urmare, fie obtine de la acesta o declaratie de acord pentru iesirea din tara a minorelor si pentru obtinerea pasapoartelor , fie in caz de refuz al acestuia, este necesara formularea unei noi actiuni pe calea careia , sora dvs. poate sa obtina o hotarare judecatoreasca care sa suplineasca acordul tatalui minorelor, urmand sa probeze in fata instantei refuzul acestuia si faptul ca este in interesul minorelor ca acestea sa iasa din tara impreuna cu mama lor.
ceea ce imi spuneti dumneavoastra ne da speranta dar as dori sa stiu doamna avocat daca ea risca sa piarda incredintarea copiilor sau poate influenta negativ daca ea cere in tribunal si explica ca doreste sa scoata copii din tara si sa se stabileasca aici in strainatate. Avocata ei a zis sa nu zica in tribunal ca doreste sa plece in strainatate. Este adevarat? Inca o intrebare: cum si in ce modalitate ea trebuie sa probeze in fata instantei ca este in interesul copiilor sa iasa din tara impreuna cu dinsa? Va multumesc.
Pentru a va face o idee in ce maniera se pune problema in astfel de cazuri, lecturati cele doua hotararii ale instantelor, chiar daca ambele sunt pronuntate inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil.
[ link extern ]
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Scoatere minorilor din tara ionela-timofte ionela-timofte Salve, doresc sa stiu si eu daca sora mea in urma divortului poate scoate copii din tara fara accordul tatalui, copii au fost incredintati dinsei si fostul sot ... (vezi toată discuția)
Raspuns urgent si sigur- iesirea din tara a copilului minor miha71 miha71 mama este in strainatate de 2 ani, tatal in tara , iar copilul (6ani)este in tara dar "ascuns" de mama la niste rude, parintii sunt in divort fara pronuntare ... (vezi toată discuția)
Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)