sunt persoane cu handicap (surdomutitate) congenital,nascut in anul 1968, am vechime 22 ani. fosti colegii mei de clasa locuiesc: in piatra neamt;in bacau,in suceava,in focsani care aveau mai mici vechime de munca au primit asa cum spune pensie de boala, se rezolva simplu cu certificat handicap dar EU in iasi am facut dosar la asociatia surzilor , mereu amanare de 1 an si ceva... am citit legea dar pentru mine nu inteleg aia propozitie ”Art.84 c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b)” imi spunet sigur primesc pensie de boala sau pensie de urmas ,cum e corect pentru mine? m-am nascut congenital surdomutitate...
Incepand cu data de 9 august 2012, potrivit Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 680/26.06.2012, drepturile de pensie de invaliditate se acorda indiferent de stagiul de cotizare realizat in sistemul public, insa doar in conditiile in care persoana respectiva este incadrata intr-un grad de invaliditate de catre comisia de expertiza medicala asupra capacitatii de munca.
Astfel, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
La incadrarea intr-un grad de invaliditate, se are in vedere pierderea capacitatii de munca, nu diagnosticul ca atare.
Totodata, facem precizarea ca certificatul de incadrare in grad de handicap nu este valorificat in vederea acordarii drepturilor de pensie de invaliditate, ci decizia de incadrare in grad de invaliditate.
26-02-2013 16:06
Sursa:
[ link extern ]
Vi se poate aplica art.84 lit.c)numai daca,va incadrati la art.ART. 83 si 84 lit.a si b
ART. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
~ final discuție ~