Cred ca parintii mei se indreapta spre un divort. Sunt casatoriti de 31 de ani si intrebarile mele sunt legate de partaj. Sunt convinsa ca tata nu va fi de acord cu divortul si este posibil sa opuna rezistenta. Ce au de impartit? Un apartament in care locuiesc, achizitionat pe timpul casniciei (bani proveniti mai mult de la tata si familia lui), doua masini si mama a mostenit casa mamei ei, tot pe timpul casatoriei. Pentru aceasta proprietate, inca nu s-a facut succesiunea (nu stiu daca influenteaza sau nu). Casa aceasta, a bunicii mele, era jumatate a ei si jumatate a surorii ei. Acea jumatate a fost cumparata de parintii mei (1/2), iar jumatatea bunicii a revenit mostenire la mama.
Intrebarea mea, este la ce ar avea tata dreptul?
Se pleaca de la prezumtia ca au cote egale pentru bunurile comune. Pentru cine doreste o cota majorata va trebui sa ceara , sa timbreze suplimentar si sa dovedeasca ca a contribuit mai mult cu venituri proprii.
Cota mostenita nu e bun comun, ci bun propriu al mamei. La partaj vor intra masinile, cota cumparata de parinti din casa bunicii, apartamentul in care locuiesc.
Ideal ar fi sa se inteleaga la imparteala altfel ii va costa f mult si va dura un proces in instanta.
Partajul poate fi facut si la notar, va costa mai putin.
Daca ziceti ca tata a contribuit mai mult si mama accepta asta, tata poate ramane cu apartamentul, mama cu intreaga casa a bunicii si fiecare cu cate o masina. Pentru a fi egal, tata ar trebui sa plateasca mamei o sulta in bani.
Nu stim valoarea casei, situare, imbunatatiri, orice solutie e o incercare de a ghici. In plus, la acel moment va depinde impartirea si de cele cerute de fiecare in actiune... nu avem cum sti.
Totul depinde de venituri, cine a contribuit cu mai multi bani si/sau munca.
Casa parintilor
Ghinda02
Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)